Eva Dusch
Eva Dusch Gezondheid november 8, 2015

Klein van stuk? Dit zijn de vuistregels voor als je nieuwe laarzen gaat kopen

De jacht op nieuwe laarzen is soms knap lastig. Zeker wanneer je worstelt met het reusachtige aanbod aan lange laarzen en jouw korte benen. Aan het tweede kan je vrij weinig veranderen, aan het eerste wel.

Boots are made for walking. We kennen allemaal deze bekende hit van Nancy Sinatra. En het is ook zeker waar, maar laarzen moeten ook grotendeels flatteren. En in dat geval slaan we de plank nog wel eens mis, of we zijn juist te voorzichtig en veilig in onze keuze. Want met een schamele lengte van 1.62m lijk je al gauw op de gelaarsde kat of gaan er onbedoeld nog eens 5cm vanaf. Dat kun je heel simpel voorkomen.

[STAP stap=”1″]

Laat je benen zien

Je mag dan geen ellenlange stelten hebben à la Doutzen, durf je benen toch te laten zien. Deze horen nu eenmaal bij je lichaam en passen dus helemaal in het plaatje. En dit maakt je vaak optisch langer.

[STAP stap=”2″]

Omgekeerde proporties

Hoe korter de laarsjes, hoe langer je kleding mag zijn. Bijvoorbeeld een lange rok of jurk. En laat het liefst een gat van minstens 3 cm tussen je laarzen en je kleding. Vermijd dat het gelijk in elkaar overloopt, tenzij je een gipsy-vibe wilt neerzetten of het allemaal in één kleur.

[STAP stap=”3″]

Houd het strak

Hoe wijder de kleding, hoe meer je lichaam erin verdwijnt. Zeker gecombineerd met (lange)laarzen kan dit nogal slordig en shabby overkomen. Draag je jeans en laarzen? Kijk dan nauwkeurig welke lengte trui of shirt het beste hierbij staat.

[STAP stap=”4″]

Leer, accepteer, move on

Niet alle laarzen zijn gemaakt voor onze korte lichaamslengte. Jammer, maar zo is het nu eenmaal. Kun je meer dan twee vingers kwijt tussen je scheenbeen en de schacht? Helaas, maar dan ga je richting het gelaarsde kat effect. Laarzen moeten nèt genoeg ruimte overlaten voor (dikke) sokken.

Kies je laars-at-first-sight

Knie-lengte

Deze laarzen maken iedereen langer en smaller en zijn vooral een goede zet wanneer je een wat voller figuur of peervormig lichaam hebt. Ga voor suède of nubuck, deze vormen zich meer naar de vorm van je benen. Strak leer kan de boel soms afknellen. Sommige laarzen hebben ook elastieken panels aan de zijkant, waardoor er extra stretch zit en je benen en voeten meer ruimte krijgen. Goed om te overwegen wanneer je veel uren op je voeten staat, rent of loopt. Belangrijke duimregel: hoe langer de laars, hoe korter je broek, jurk of rok.

Over de knie

In bijna alle gevallen te vermijden, want hierdoor word je lengte in de meeste gevallen gehalveerd. Toch een gok wagen? Lees dan dit eens.

Kuitlaarzen

Ook deze hebben een waarschuwing nodig, want ze maken je benen soms juist korter en leggen de nadruk op je kuiten en enkels. Ze staan het mooist op een stel slanke benen. Draag je je broek in je laarzen? Zorg dan dat het een strakke broek is, om een MC Hammer-effect te voorkomen. En ga bij voorkeur voor een laars met een hak, dit doet je ‘groeien’ in de lengte. Of je kunt ze stiekem verstoppen onder je lange rok (zij het in dezelfde kleur).

Enkellaars

Heb je zelf een gruwelijke hekel aan je kuiten? Of vind je dat je lelijke knieën hebt? We hebben allemaal zo onze onzekerheden, maar laat dit je er niet van weerhouden om een mooi stel enkellaarzen te kopen. De truc is ze te combineren met gelijkkleurige panty’s, jeans of leggings. Dus zwarte laarzen, zwarte panty. Zo lijken je benen langer. Over de laars zelf: ga voor een exemplaar met een hak en met meer textuur, dus ruw leer, suède of met opsmuk. En kies voor een hoekige schaft (niet recht) die een beetje meeloopt met de natuurlijke lijn van je scheenbeen.

7x trucjes voor lange en slanke benen>

Reageer op artikel:
Klein van stuk? Dit zijn de vuistregels voor als je nieuwe laarzen gaat kopen
Sluiten