Muriel Oonincx
Muriel Oonincx Columns augustus 26, 2015

Kleine meid op naar groep 1

Phileine brengt haar dochter voor het eerste naar de grote school, naar groep 1. En dan is het grote loslaten begonnen. En dat levert natuurlijk een prachtige, herkenbare brief op.


Dag lieve kleine grote dame,

Trek je beste tabberd an. Daar ga je dan. Nieuwe rugtas op je rug, Vledder, je knuffelhond in je hand.
“Ik wil vandaag een paardenstaart mam” zei je vanmorgen toen je je nieuwe kleren had aangedaan.
Je eerste dag op de grote school moet je natuurlijk op je allerbest de klas in.

Het blondste blond

De hele vakantie heb je gevraagd hoe lang het nog duurde voordat je naar je nieuwe juf zou gaan. De hele vakantie stond in het teken van de ‘grote’ school. En de hele vakantie heb ik nog veel meer dan normaal naar je gekeken.
Ik genoot van je ontelbare sproetjes in de zomerzon. Ik keek naar je blondste blonde haren en ik hoorde jouw liefste lieve kinderstem.
De lieve woordjes die je zei, de zoete grapjes die je maakte.

‘Met elke mooie stap die jij in je leven zet, word je meer en meer jezelf’

En meer nog dan normaal greep ik je vast en wilde ik dat ik je nooit hoefde te laten gaan. Niet naar de grote school, niet op kamers, nooit uit mijn leven. Jij altijd klein en ik altijd jouw allerliefste mama. Want weet je, met elke mooie stap die jij in je leven zet, word je meer en meer jezelf. Zul je meer en meer vertrouwen op je eigen intuïtie, word je meer en meer volwassen. En ik wilde dat ik in je hoofd kon kruipen, dat ik een plekje vooraan in je hart zou krijgen, dat ik voor altijd je hand vast mocht houden.

Stralend je toekomst tegemoet

Jij straalt, nu je naar de grote school gaat. In jouw ogen begint het echte leven nu. Over een tijdje kun je lezen, zul je schrijven en wordt jouw wereld een stuk groter dan ‘ie ooit is geweest. Er zullen vast momenten komen die niet leuk zijn. Momenten waarop je onzeker zult zijn over wat er gebeurt, onzeker over vriendschappen, onzeker over jezelf.

Ik zal er voor je zijn

Weet dat ik dan gewoon op je bed op jou zit te wachten. Armen en oren open. Ik zal naar je luisteren en je vasthouden. Net zo lang tot je weer met jouw stralende ogen de wereld in stapt. Net zoals je vanmorgen jouw nieuwe wereld op de grote school instapte.

‘Ik weet zeker dat je een geweldige moeder zult zijn’

In de vakantie deden we een spelletje waarbij iedereen zijn drie grootste wensen mocht vertellen. Jij wilde graag ouder zijn, mama worden en een eigen prinsessenjurk hebben. Ouder word je elke dag. En hoe ouder je wordt, hoe sneller die dagen zullen gaan en hoe meer je jong zult willen blijven. En ik weet zeker dat je op een dag een geweldige moeder zult zijn. Dat ik dan oma word, vergeet ik voor het gemak maar even.

En nu jij op school zit, fanatiek bezig je grote meiden rol te spelen ga ik op pad. Op zoek naar de allermooiste prinsessenjurk die ik kan vinden. Vanavond op je bed luister ik dan naar alles wat je vandaag hebt meegemaakt, verbaas ik me over hoe groot je bent en verlies ik mezelf een mengelmoes van trots, weemoed en pure moederliefde.

Vers geboren

Gisteren nog lag je vers geboren op mijn buik. De wereld om ons heen verdween en al wat er bestond waren jij, papa en ik. Vandaag ben je naar de grote school en voel ik me moeder dan ooit.

Ik hou van jou lieve kleine grote prinses. Groei door tot in de hemel, wordt de grote versie van het geweldige mensje dat je nu al bent en blijf alsjeblieft voor altijd mijn kleine, kleine meisje.

Liefs,

Mama Phileine

Meer prachtige brieven van Phileine schrijven? Klik dan hier >

Reageer op artikel:
Kleine meid op naar groep 1
Sluiten