Kleine slaapmonsters: zovéél slaap heeft je kind dus echt nodig

Als moeder kom je niet altijd aan genoeg slaap toe, maar een goede nachtrust van de kinderen staat op nummer één. Wat de slaapbehoefte van je kind precies is, blijft echter wel een beetje een grijs gebied. De American Academy of Sleep Medicine heeft nu een nieuwe richtlijn gepubliceerd die je precies vertelt hoeveel slaap een kind nodig heeft.

De nieuwe richtlijn, die gepubliceerd is in de Journal of Clinical Sleep Medicine, is samengesteld door zo’n dertien Amerikaanse slaap-experts. Het onderzoek duurde zo’n tien maanden. In deze tijd hebben de onderzoekers zo’n 864 gepubliceerde wetenschappelijk artikelen geraadpleegd, waarin de link tussen slaapbehoeftes, gewoontes en de gezondheid van kinderen van alle leeftijden werd besproken.

Slaapbehoefte kind per leeftijd:

0-3 maanden: 14-17 uur
4-11 maanden: 12-15 uur
1-2 jaar: 11-14 uur
3-5 jaar: 10-13 uur
6-13 jaar: 9-11 uur
14-17 jaar: 8-10 uur
18-25 jaar: 7-9 uur
26-64 jaar: 7-9 uur
65 +: 7-8 uur

‘Slaap is van essentieel belang voor een gezond leven. Het is belangrijk om kinderen al vanaf jongs af aan goede slaapgewoontes aan te leren. Als het kind eenmaal de adolescentie-periode bereikt, moet je die slaapgewoontes en de regelmaat goed blijven doorzetten en het kind motiveren om genoeg te slapen,’ zegt DR. Shalini Paruthi van de American Academy of Sleep Medicine tegen Science magazine EurekAlert.

Het blijkt dat kinderen zo’n veertig procent van hun jeugd slapend doorbrengen. De onderzoekers waren het er unaniem over eens dat een goed slaapritme vanaf jonge leeftijd zowel de mentale als fysieke gezondheid bevordert. Als een kind niet genoeg slaap krijgt, heeft dit vrijwel direct invloed op het gedrag van het kind en het kan op latere leeftijd zorgen voor langdurige gezondheidsproblemen.

Wist je dit? Zes uur slaap is dus bijna net zo slecht als niet slapen. En te weinig slaap kan een slechte invloed hebben op je relatie >

MégánMedicaldaily

Reageer op artikel:
Kleine slaapmonsters: zovéél slaap heeft je kind dus echt nodig
Sluiten