Maaike Helmer
Maaike Helmer 1. Categories 4 september 2015

Kleinkinderen houden grootouders jong

Ja, het is een beetje een no brainer, maar het blijkt echt zo te zijn: kleinkinderen houden opa’s en oma’s jong! Dus, pa en ma: hebben jullie tijd dit weekend?

1. Opvangen met mate: best slim

Uit Australisch onderzoek is gebleken, dat oma’s die eens per week voor hun kleinkinderen zorgden, hoog scoorden op geheugentests en andere mentale tests. Maar: zorgen grootouders vijf of meer dagen voor de kleinkids, dan daalt de score opeens enorm. Kortom: ‘belast’ opa en oma gerust met zorg voor je kinderen, maar overdrijf niet.

2. Het is goed voor hun sociale leven

Veel ouderen voelen zich eenzaam omdat ze een ander leven krijgen en bijvoorbeeld niet meer deelnemen aan de arbeidsmarkt of omdat leeftijdsgenoten wegvallen. Met kleinkinderen in de kinderwagen heb je natuurlijk altijd aanspraak. Handig voor het sociale leven, want ‘hoe oud is hij nou precies’ en ‘wij hebben er ook zo één’…

3. Ze blijven fit: zowel fysiek als mentaal

Opa’s en oma’s hebben letterlijk iets waarvoor ze wel in beweging moeten blijven, dat houdt ze fit. En best wel logisch; dingen die kinderen nu eenmaal doen, zoals puzzelen en spelletjes, houden de hersenen van grootouders ook fris en fruitig, het helpt het geheugen op peil te houden.

4. Het houdt ze gezond

Bij het knuffelen met de kleinkinderen komt oxytocine vrij (het bindingshormoon) en dalen de stresslevels. Het is ook nog eens goed voor het immuunsysteem. Wat wil je nog meer? Bovendien zijn grootouders ook zélf eerder geneigd goed voor zichzelf te zorgen. Want ze willen er natuurlijk nog steeds zijn als de kleine (bijvoorbeeld) naar de middelbare school gaat!

Hebben jouw kleinkinderen ook zo’n geweldige opa en oma? Praat erover mee op Facebook!

Oma op bezoek? Zij neemt het leven wel even over… >

Reageer op artikel:
Kleinkinderen houden grootouders jong
Sluiten