Rachelle Weiler
Rachelle Weiler Kids 6 mrt 2019
Leestijd: 2 minuten

Wauw! De kleinste baby ter wereld is thuis na 7 maanden ziekenhuis

De wonderen zijn de wereld nog niet uit. In Japan werd in augustus 2018 een jongetje na 24 weken zwangerschap geboren.

Gynaecologen hadden vastgesteld dat het jongetje niet meer goed groeide in de baarmoeder, waarna er besloten werd het kindje met een keizersnede te halen.

Bij geboorte woog het jongetje slechts 268 gram, waarmee hij ‘s werelds kleinste levende baby werd. Tot dat moment leefde de kleinste baby in Duitsland, die in 2009 met 275 gram ter wereld was gekomen.

kleinste baby famme.nl
Bron: Keio University Hospital, Japan

Van 268 gram naar 3,2 kilo

Bij geboorte paste het jongetje op 1 handpalm en was zijn huid nog zo transparant, dat de ribbetjes zichtbaar waren.
Hoewel zowel artsen als de ouders van het jongetje ernstige twijfels hadden over het lot van hun zoon, groeide het jongetje goed. Twee maanden na zijn oorspronkelijke uitgerekende datum, mocht het jongetje vorige week naar huis. Hij weegt inmiddels 3,2 kilo. Dat is nog steeds iets onder het gemiddelde, maar zorgwekkend vonden de artsen dat inmiddels niet meer.
Of de baby mentale of fysieke schade heeft ondervonden, is niet duidelijk. Veel van de complicaties die zich voor kunnen doen bij premature geboorte, komen ook vaak pas op latere leeftijd aan het licht.

Overlevingkansen

Baby’s die na 24 weken zwangerschap worden geboren, hebben met de juiste medische hulp een overlevingskans van ongeveer 50%. Opvallend feitje: de overlevingskans van meisjes die prematuur worden geboren ligt gek genoeg net iets hoger dan bij jongens. Artsen vermoeden dat dit iets te maken zou kunnen hebben met de rijping van de longetjes. Uit de statistieken blijkt dit ook. Hoewel dit jongetje met 268 gram het kleinste jongetje ooit levend geboren is, is hij niet de kleinste baby. In 2015 in Duitsland is er een meisje geboren met een geboortegewicht van slechts 252 gram. Ook zij heeft dit overleefd.

Bekijk ook deze ouders die prachtige foto’s van hun premature tweeling deelden

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Wauw! De kleinste baby ter wereld is thuis na 7 maanden ziekenhuis
Sluiten