Rachelle Abbas
Rachelle Abbas Kids 11 mei 2019
Leestijd: 3 minuten

De kleur van de kinderkamer kan het gedrag van je kind beïnvloeden: zo zit dat

De kleur van een bepaalde ruimte kan heel bepalend zijn voor de sfeer in een ruimte. Dat koele tinten rustgevend kunnen werken en warme tinten voor gezelligheid zorgen, is je vast ook niet onbekend. Maar wist je al wel dat kinderen extra gevoelig kunnen zijn voor bepaalde kleuren?

Des te belangrijker dat je bij het kiezen van een kleur voor de kinderkamer dat in je hoofd houdt. Suzy Chiazzari schreef een boek, The Complete Book of Color. In dit boek staan handige tips over de invloed van een bepaalde kleur van de kinderkamer op het gedrag van je kind. Zo blijkt bijvoorbeeld dat sommige kleuren goed zijn tegen rusteloosheid, terwijl andere zelfs het zelfvertrouwen van je kroost zouden kunnen boosten. Good to know, dachten wij zo!

De kleur van de kinderkamer

Tuurlijk kan het voor jou en je kind net iets anders werken, zie dit lijstje dan ook vooral als een richtlijn. Check gauw welk kleur de kinderkamer bij jou thuis is en wat voor invloed het kan hebben:

Geel in de kinderkamer

Men associeert geel vaak met blijheid, en laat dat nou net het effect zijn dat het kan hebben op je kind. Je hoeft niet direct alle wanden geel te kleuren, dat heeft namelijk een tegenovergesteld effect: het zou je kind juist gespannen kunnen maken. Gele accenten in de kinderkamer zouden kunnen zorgen voor meer motivatie, concentratie en zelfs een beter geheugen.

Oranje in de kinderkamer

Een oranje kleur in de kinderkamer

Oranje boven! Deze kleur hoort echt niet alleen bij Koningsdag. Sterker nog: oranje stimuleert het onafhankelijkheidsgevoel en zelfvertrouwen. Bovendien zou deze kleur zorgen voor een betere communicatie en samenwerking tussen kinderen die samen spelen of samen een kamer delen.

Een blauwe kinderkamer

Blauw zorgt voor een rustige sfeer in de slaapkamer. Het kalmerende effect van de kleur blauw zou de bloeddruk verlagen en ervoor zorgen dat kinderen met een driftbui rustiger worden, needed! De gedachte dat deze kleur alleen voor jongens is, is natuurlijk onzin. Ook meisjes kunnen prima een blauwe kamer hebben!

Groen in de kinderkamer

Je kunt de kamer al groener maken door bijvoorbeeld een paar planten neer in de kinderkamer neer te zetten, dit bevordert meteen ook het zuurstofgehalte in de kamer. Ook de kleur groen heeft een kalmerend effect. De kleur zou ook nog eens een positief effect hebben op de leesvaardigheid van kinderen.

Een paarse kinderkamer

Oh no, helaas heeft de kleur paars over het algemeen niet een heel positief effect op hoe een kind zich voelt. Voor sommige kinderen kan deze kleur namelijk voor een overweldigend en overprikkelt gevoel zorgen. Tegelijkertijd valt er ook wat voor te zeggen om juist wel de kleur paars te gebruiken in de kinderkamer, bijvoorbeeld als het de lievelingskleur van je kind is. Paars kan ook leiden tot meer compassie.

Een roze kinderkamer

Net als bij de kleur blauw voor jongens, is het idee dat roze alleen voor meisjes is, achterhaald. De kleur roze is ook prima geschikt voor een jongensslaapkamer, omdat het op iedereen een kalmerend effect heeft. Roze kan wel leeftijdsgebonden zijn, omdat kinderen vrij snel klaar kunnen zijn met deze ‘kinderachtige kleur’ en toe zijn aan iets nieuws of ‘er overheen groeien’.

Een rode kleur in de kinderkamer

Een rode kinderkamer is niet heel populair. De kleur kan geassocieerd worden met energie, maar dit kan ook omslaan naar een grimmigere kant zoals agressiviteit. Bij sommige kinderen kan de kleur rood bovendien ook zorgen voor een slecht concentratievermogen. Maar wie weet kan het voor jou kind juist wel werken om klein rode accenten te gebruiken in de kinderkamer zoals kussentjes en vloerkleed.

.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
De kleur van de kinderkamer kan het gedrag van je kind beïnvloeden: zo zit dat
Sluiten