Gina Koninkx
Gina Koninkx Kids 17 dec 2019

Kleuren herkennen: op welke leeftijd zou je kind het verschil tussen geel en rood moeten kennen?

Het leven van kindjes staat eigenlijk sinds hun geboorte in het teken van kleur. Speelgoed zowel in als buiten de box is vaak felgekleurd en dat is niet alleen aantrekkelijk om mee te spelen, het is ook goed voor hun ontwikkeling. Maar op welke leeftijd is het nou eigenlijk gebruikelijk dat kindjes kleuren herkennen?

Kleuren herkennen

Owanje“, “Gwoen“, “Paaws“. Het klinkt ontzettend schattig als je kindje verschillende kleuren kan benoemen. Vraag jij je af op welke leeftijd het normaal is dat ze (alle) kleuren herkennen en deze ook kunnen benoemen? Hier vind je het antwoord.

Om te beginnen is het belangrijk om te weten dat elk kind zijn eigen tempo heeft waarop hij of zij iets ontwikkelt. Van de eerste stapjes en de eerste hapjes tot het benoemen van kleuren: de een is nou eenmaal eerder dan de ander. We kunnen je natuurlijk wel een indicatie geven.

Herkennen of benoemen

Er is wel een verschil tussen het herkennen van kleuren en het benoemen van de juiste kleuren. Vraag jij bijvoorbeeld of je kindje de rode bal kan aanwijzen, dan is dat anders dan wanneer jouw kind uit zichzelf zegt ‘ik wil spelen met de rode bal’.

Over het algemeen beginnen kinderen rond de 18 maanden voor het eerst kleuren te herkennen. Dat wil dus niet zeggen dat ze op dat moment deze kleuren al zelf kunnen benoemen. De meeste kinderen kunnen rond hun derde al minimaal één kleur benoemen, dat begint zo’n beetje als ze 2,5 jaar oud zijn. Als je kind hiermee later is dan anderen, is dat echt niet raar.

Woorden benoemen

Het moment waarop kinderen kleuren zelf kunnen benoemen duurt dus wat langer dan wanneer ze leren om kleuren te herkennen. Hoe dan ook kan het enorm verschillen per kind. Rond de 18-30 maanden maken kindjes vaak flinke sprongen als het gaat om hun taalontwikkeling, dat is dan dus ook een goed moment om ze te triggeren met kleuren. Benoem zelf dat je een rode bal pakt of vraag welke kleur varkentjes hebben.

Omdat bij kleurherkenning kinderen zowel een visueel aspect als een taalontwikkeling aspect moeten combineren, duurt het herkennen van kleuren vaak wat langer dan bijvoorbeeld leren dat een ‘auto’ een ‘auto’ is.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Romper

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Kleuren herkennen: op welke leeftijd zou je kind het verschil tussen geel en rood moeten kennen?
Sluiten