Redactie
Redactie Kids 19 feb 2016

Kleuters die opgroeien met half-broers en zussen zijn agressiever

De kans dat een 5-jarig meisje haar halfzusje onder fysieke dwang een barbie laat opeten is groter dan wanneer dat haar ‘echte’ zusje zou zijn.

Hoe leuk het voor kinderen ook is om een broer(tje) en/of zus(je) te hebben, er zijn voor kinderen genoeg momenten dat ze een ander kind (of meerdere) het liefst achter het belang plakken. Danwel: zorgvuldig een pluk haar uit de hoofdhuid te trekken; een blok duplo op een rechterslaap manoeuvreren of een linkerdijbeen bewerken met een plamuurmesje.

Toegegeven, misschien zijn de geweldsdelicten hierboven buitensporig agressief te noemen. Tel uit je winst bij kinderen die opgroeien met een of meerdere halfbroers- of zussen, danwel stiefkinderen om zich heen. Die zijn namelijk 5-10 procent agressiever, is het resultaat van nieuw Amerikaans onderzoek.

Fysiek geweld, driftbuien en vernieling

In het onderzoek werden zo’n 6500 Amerikaanse kinderen van vijf jaar bestudeerd; zowel kinderen die in ‘traditionele’ gezinnen opgroeiden, als leeftijdsgenoten die dat deden in samengestelde gezinnen waarbij sprake was van half- of stieffamilie. Deze laatste groep vertoonde vaker agressief gedrag, waaronder fysiek geweld, driftbuien en ‘vernieling van andermans bezit’.

Bron: Johnny

Er is al veel onderzoek gedaan naar de rol van familiesituaties op de ontwikkeling van kinderen. Veel eerdere studies richten zich op de impact van de ouder(s) op de kinderen, maar er is nog maar weinig onderzoek dat de relatie tussen de kinderen onderling centraal stelt.

Opmerkelijk, vindt de supervisor van dit onderzoek, omdat broers en zussen vaak een cruciale rol in de ontwikkeling spelen. Immers, een relatie met een broer of zus is vaak de belangrijkste relatie die een kind op die leeftijd heeft.

Meer samengestelde gezinnen

Anno 2016 zijn er beduidend meer ‘complexe’ (lees: samengestelde) gezinnen dan pak ‘m beet dertig jaar geleden. In Amerika groeit één op de zes kinderen van vijf jaar op in zo’n samengesteld gezin.

Uiteraard is het niet puur en alleen het gegeven dat een kind opgroeit met half- of stiefbroers en zussen een reden voor agressief gedrag, erkennen de onderzoekers. Ook de sociale status (financiële middelen) en het ouderschap van de biologische moeder werden in het onderzoek meegenomen.

Volgens de onderzoekers is er meer onderzoek nodig om de link tussen de relatie met stief- en halfbroers en zussen versus meer agressief gedrag goed te kunnen verklaren.

Bron: M-Gucci

Zo moet er zeker ook gekeken worden naar hoe oud een kind is wanneer het samengestelde gezin ‘ontstaat’ (maw: hoe oud het kind is als er nieuwe broers en zussen in het spel komen), of er tijdens/door de samenstelling bijvoorbeeld een andere ouder uit beeld verdwijnt; een mogelijk verschil in de sociale status tussen de kinderen onderling, evenals eventuele verschillen in emotionele ‘middelen’.

Altijd één biologische ouder ‘missing’

Je hoeft zelf het vervolgonderzoek niet te leiden om 1 en 1 bij elkaar op te tellen: het feit dat een gezin samengesteld is, houdt in dat er binnen dat gezin altijd kinderen zijn die maar met één van de twee biologische ouders opgroeit.

Dat is natuurlijk niet altijd een garantie voor agressief gedrag, maar eerder onderzoek laat wel zien dat er een verband bestaat tussen een afwezige vader en een verhoogd risico op agressief gedrag.

Kortom: dit is slechts het tipje van een sluier, ik ben benieuwd naar wat komen gaat. En, ja, natuurlijk zijn er legio samengestelde gezinnen waarbij de kinderen geen vlieg kwaad doen – laat staan elkaar – net zo goed als dat er vijfjarige kannibalen-in spé zijn die vaker driftbuien hebben dan jij rododendron kunt zeggen, maar waarvan papa, mama en zusje hand in hand liefdevol toekijken hoe ‘ie voor de zesde keer dit uur tekeergaat. Uiteindelijk is wetenschap ook maar menselijk, vooral als het om mensen gaat.

Wat vind jij van dit onderzoek? Reageer via Facebook.

Dit zijn de 9 grootste fouten die stiefmoeders maken >>

Reageer op artikel:
Kleuters die opgroeien met half-broers en zussen zijn agressiever
Sluiten