Ruth Oei-Abraham
Ruth Oei-Abraham Persoonlijk 8 mrt 2020
Leestijd: 4 minuten

Persoonlijk: Moeder en klimaatactivist bij Extinction Rebellion, gaat dat samen?

Moeder zijn en ook klimaatactivist? Dat kan gewoon. Janneke Barten, 36 jaar, woont in Haarlem samen met Issa en hun twee dochters, Sira en Anna van vijf en twee. Ze werkt als fondsenwerver bij de Stadsschouwburg Haarlem, daarnaast is ze actief als klimaatactivist bij Extinction Rebellion.

‘Een half jaar geleden heb ik mij aangesloten bij Extinction Rebellion. Ja, die klimaatactiegroep die bekend staat om hun redelijk extreme acties: vastlijmen aan het hoofdkantoor van Shell, bij ‘die-ins’ op de grond gaan liggen, de weg blokkeren. Je denkt bij zo’n actievoerder niet meteen aan een moeder met twee dochters van twee en vijf die daarna weer gewoon op het schoolplein staat. Of toch wel?

Hoe ik klimaatactivist werd

Misschien herinner je je de zomer van 2018 nog wel. Een tropische, on-Nederlandse hitte die maanden duurde. Met de kinderen ging ik vaak naar de duinen, of ik zette ze gewoon in een badje in onze tuin om af te koelen. Heerlijk.

Maar op het nieuws hoorde ik ook over de nadelen van die droogte voor de natuur en de landbouw. Daar kreeg ik een ongemakkelijk gevoel bij. Als dit de gevolgen zijn van klimaatverandering, wat staat ons dan over tien of twintig jaar te wachten?

Ik ging erover lezen, bijvoorbeeld het boek ‘Hoe gaan we dit uitleggen’ van Jelmer Mommers. En ik schrok me kapot. Het was veel erger dan ik dacht. Er moest iets veranderen, maar waarom gebeurde er dan niets? Waarom lukt het overheden niet om ons hiertegen te beschermen?

Toen de gevolgen van de klimaatcrisis echt tot me door begonnen te dringen voelde ik van alles. Boosheid. Onmacht. Wanhoop. Ik zag ook een filmpje van Extinction Rebellion, waarin jonge mensen, waaronder ook klimaatwetenschappers, diezelfde gevoelens deelden. Maar ze voegden er iets aan toe, iemand zei: “het voelt zoveel beter om iets te kunnen doen”. Dat raakte me. Het sterkte me in mijn besluit dat ik actief wilde worden als klimaatactivist.

Extinction Rebellion wil door acties duidelijk maken aan de overheid dat ze mensen informatie moeten geven en de uitstoot van broeikasgassen zo snel mogelijk naar nul moeten brengen. Daar wil ik ook mijn steentje aan bijdragen.

Maar hallo, hoe dan?!

Want, zoals ik al zei: ik ben wel moeder van twee kleine kinderen! Verder werk ik vier dagen per week, mijn man draait ploegendienst en we hebben geen opa’s en oma’s in de buurt. Oftewel, ons leven is al behoorlijk hectisch.

Maar toen ik met twee goede vriendinnen een lokale groep van Extinction Rebellion was gestart, kreeg ik een enorme boost aan motivatie. Zelfs tijdens mijn vakantie (inmiddels was het de zomer van 2019) was ik voortdurend bezig met meetings organiseren en acties plannen.

’s Avonds zat ik vaak uitgeteld op de bank. Nu schrijf ik dan bijvoorbeeld nog een nieuwsbrief voor Extinction Rebellion of er komt een groepje klimaatactivisten bij mij thuis vergaderen. Uiteindelijk geeft dat me veel meer energie dan zien wat er allemaal misgaat en met een machteloos gevoel achterblijven.

De kinderen als actievoerders

Mijn jongste dochter is nog te klein, maar de oudste begint al een beetje te begrijpen waar het over gaat. Ze is afgelopen jaar drie keer mee geweest naar een klimaatmars van Extinction Rebellion. Ik leg haar de boodschap heel simpel uit. Dat we vinden dat de mensen goed voor de planten en de dieren moeten zorgen. Met een vriendinnetje heeft ze toen een spandoek geschilderd, met ‘geen brand maar een plant’ erop, zelf bedacht.

Ik vind het goed dat kinderen leren dat je voor je overtuiging op mag komen, dat je van je kunt laten horen. Mijn moeder heeft mij als kind ook weleens meegenomen naar een demonstratie, dus het zit bij ons in de familie.

Niet elke actie is natuurlijk geschikt voor kinderen. Dus soms blijft papa met ze thuis, hij is niet zo’n actievoerder. Een vriendin en mede-activist bij Extinction Rebellion heeft ook twee kinderen en neemt ze vaak mee. “Uiteindelijk gaat het om hun toekomst”, zegt ze en daar kan ik me helemaal in vinden.’

Lees ook:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme