Rachelle Weiler
Rachelle Weiler Work & Life 11 jul 2019
Leestijd: 6 minuten

Klimaatverandering: 10 dingen die je kunt doen om uitstoot te beperken

Klimaatverandering is een hot topic. Dit zorgt voor extreem weer, maar bovenal voor opwarming van de aarde. Dit kan zeer ernstige gevolgen hebben voor het voortbestaan van onze planeet.

Hoewel de grootste vervuilers vooral grote bedrijven zijn, kan je er als individu ook voor zorgen dat jouw ‘ecologische footprint’ zo klein mogelijk is. Maar hoe pak je dit aan?
Wij geven je 10 makkelijke tips waarmee je positief kan bijdragen aan de bestrijding van klimaatverandering.

1. Douche 5 minuten in plaats van 9

Hoe lekker een warme en uitgebreide douche ook is, goed voor het milieu is het in ieder geval niet. Een gemiddeld huishouden gebruikt voor enkel douchen per dag ongeveer 110 liter warm water.
Door 5 minuten te douchen in plaats van 9, scheelt dit op jaarbasis 15.000 liter douchewater. Omgerekend is dat een financieel voordeel van 60 euro. Je kan eventueel ook kiezen voor een waterbesparende douchekop.

Als we in heel Nederland niet langer dan 5 minuten zouden douchen, besparen we jaarlijks honderden miljoenen liters water én 490 miljoen euro!

2. Beperk het wassen en drogen

Nog zoiets fijns: een paar wasjes draaien en de boel binnen een paar uur droog, warm en zacht terug in de kast. Dit kost echter enorm veel energie en beinvloedt klimaatverandering dus in negatieve zin.

Een wasje draaien op 60 graden kost je gemiddeld 2 keer zoveel als een wasje op 40 graden. Was je kleding echter gewoon op 30 graden voor de beste besparing. Kies voor de eco-stand, waarop de wasmachine de minste energie verbruikt. Zet de was alleen aan als de trommel helemaal vol zit. En heb je een optie voor een verkort programma? Ga daar dan altijd voor.

Het drogen van kleding kost ook veel energie. Waarom zou je je kleding en beddengoed niet lekker buiten laten drogen, als het weer dat toelaat? En vergeet de droger ook niet helemaal uit te zetten als het programma klaar is!

3. Het licht en verwarming zoveel mogelijk uit

Spreekt voor zich, maar gebeurt toch nog lang niet altijd. Gemiddeld genomen staan er in een huishouden meestal meer dan 5 lampen tegelijkertijd aan. Ook in kamers waar je niet de hele tijd bent. Wees daar alert op.
Kies voor zuinige lampen en houd de temperatuur van je thermostaat laag. Een extra dekentje op de bank, een dikke trui of een paar kaarsen maken de boel alleen maar gezelliger.

4. Isoleer je huis

Gemiddeld moeten verwarmingsradiatoren in een huis tot 70 of 80 graden worden opgewarmd door de CV ketel. In goed geïsoleerde huizen hoeft dit water echter maar tot 35 tot 55 graden te worden opgewarmd. Dit scheelt de helft!

In goed geïsoleerde huizen kan het soms voordeliger zijn om de temperatuur ‘s nachts en overdag redelijk gelijk te houden, met maximaal een paar graden verschil. De verwarming ‘s nachts helemaal uitdraaien en ‘s ochtends weer vol open, kost dan meer energie. Check dit op het moment dat je je huis goed laat isoleren.

Laat muren en kieren goed isoleren en plaats dubbele beglazing. En een vloerverwarming vereist vaak maar een opwarm temperatuur van 40 graden. Overweeg dit op het moment dat je bijvoorbeeld gaat verhuizen.

5. Laat de auto staan!

Auto’s zijn ontzettend vervuilend, omdat ze veel CO2 uitstoten. Kan je toch niet om de auto heen? Probeer dan te gaan voor een zuinig model, bijvoorbeeld voor een elektrische auto. Vermijd dieselauto’s en probeer als je autorijdt snel door te schakelen. Op deze manier geeft de auto minder uitstoot.

Ook kan 1 thuiswerkdag per week verschil maken. Als je de auto 1 dag in de week zou laten staan, stoot je jaarlijks 100 kilo minder CO2 uit!

Het beste alternatief is natuurlijk gewoon lopen of met de fiets gaan. Is de afstand net te ver? Investeer dan in een e-bike.

6. Probeer zo min mogelijk te vliegen

Vliegen is helaas een ontzettende vervuiler. Met een retourtje Thailand stoot je al 2700 kilo CO2 uit. Probeer meer op vakantie te gaan in eigen land, of op berijdbare afstand.

Lees ook: Deze 10 feiten over klimaatverandering zou iedereen moeten lezen

7. Eet minder of geen vlees

Ook de vee-industrie speelt een grote rol in vervuiling en opwarming van de aarde. Koeien drinken ontzettend veel water en stoten methaangas uit. Dit gas is ongeveer 30 keer zo vervuilend als CO2 in dezelfde hoeveelheid. Dit speelt dus een hele grote rol in klimaatverandering.
Als je stopt met het eten van vlees, bespaar je ongeveer 460 kilo CO2 per jaar. Kies je voor 100% veganistisch, dan is dat zelfs 850 kilo.
Vind je het radicaal stoppen met vlees en zuivel te heftig? Probeer dan eerst een paar vlees- en zuivelvrije dagen per week in te lassen. Kies op de andere dagen dan alleen voor biologische dierlijke producten.

8. Koop slimmer in

Heftig maar waar: per jaar gooien we per persoon ongeveer 40 kilo aan eten weg. Dit staat gelijk aan 140 euro. Ontzettend zonde. Probeer dit tegen te gaan door slimmer in te kopen. Let op houdbaarheidsdatums, koop bepaalde producten bevroren in zodat je het langer kan bewaren, of kook vooruit en vries het in.
Vermijd producten die niet in het seizoen zijn. Het heeft heel veel energie gekost om aardbeien in februari bij jouw in de supermarkt te krijgen! Wacht gewoon even tot de zomer.
Maak voordat je naar de supermarkt gaat altijd een boodschappenlijstje, zodat je geen impulsaankopen doet.

Extra tip: gebruik zo weinig mogelijk plastic in de supermarkt. Neem zelf zakjes mee voor je groente en fruit, die je kan hergebruiken. Investeer in een stevige boodschappentas en recycle je flessen. Vermijd producten waarbij items apart verpakt zijn, zoals bijvoorbeeld koekverpakkingen en thee, waarbij de aparte koekjes en zakjes ook weer met eigen plastic verpakt zijn. De productie van plastic is een duidelijke oorzaak van klimaatverandering.

9. Prop je vriezer vol

Dit klinkt misschien gek, maar je vriezer verbruikt meer energie op het moment dat je er weinig in hebt liggen. Stouw ‘m daarom dus helemaal vol! Kook vooruit of kook slim in. Alsnog ruimte over? Vul deze dan op met flessen water of rol kranten op en stop ze tussen de kieren en gaten. Hierdoor verbruikt je vriezer minder energie.

10. Check je stekkers

Herken sluipgebruik. Vaak zet je apparaten wel uit, maar verbruiken ze toch nog veel stroom. Denk aan een televisie op standby of het klokje van je magnetron. Het beste is om de apparaten dus echt helemaal uit te zetten. Dit kan je slim doen, door de grote apparaten allemaal op 1 of meerdere stekkerdozen aan te sluiten. Zodoende kan je de apparaten allemaal in 1 keer uitzetten door de aan/uitknop te gebruiken.
Alleen een televisie op standby verbruikt zo al 35 euro per jaar extra.

Met bovenstaande tips kan je proberen je ecologische footprint zo klein mogelijk te houden.
Via deze handige test kan je uit laten rekenen wat de footprint van jou of jouw gezin momenteel is.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Klimaatverandering: 10 dingen die je kunt doen om uitstoot te beperken
Sluiten