Redactie
Redactie Gezondheid 2 nov 2017

Kun je geen baan vinden? Dan ben je misschien te knap

Lange tijd dachten we dat knappe mensen een streepje voor hebben bij sollicitatiegesprekken. Niet voor niets zijn het altijd de knappe mensen die als eerste een foto van zichzelf op hun CV plakken. Nu blijkt dat ze dat soms beter niet kunnen doen: als ze een rotbaantje willen, bijvoorbeeld.

Oké, laten we maar meteen de aap uit de mouw toveren: de vlieger dat knappe mensen vaak meer succes hebben bij sollicitatieprocedures gaat in principe nog steeds op. Het onderzoek waar dit artikel over gaat, richtte zich vooral op banen die niet gelden als ‘zeer gewild’ of ‘populair’, waaronder medewerker in een warenhuis, ergens schoonmaken of callcenter-werk. Typisch banen met lagere lonen en niet per se uitermate uitdagende of interessante werkzaamheden. Daartegenover staan meer gewilde banen; interessantere banen met een florissanter loonstrookje.

Aantrekkelijke en minder aantrekkelijke kandidaten

Aan het onderzoek deden meer dan 750 mensen mee, waarvan hun foto’s en CV’s werden voorgelegd aan onder meer HR-managers. Tussen de kandidaten zaten – we zeggen het maar zoals het er staat – zowel aantrekkelijke als onaantrekkelijke personen. Die moesten door de HR-managers worden gematcht aan gewilde en minder gewilde banen. Uit het onderzoek bleek dat het grootste deel van hen vrijwel altijd de aantrekkelijke kandidaat koppelde aan de populaire baan, en de minder aantrekkelijke kandidaat bijna altijd de minder gewilde toebedeeld kreeg.

Wat is er nu precies verrassend aan dit onderzoek? Dat men voorheen dacht dat knappe mensen altijd alle banen kregen, ook de minder populaire. Niet dus, minder leuke banen zijn blijkbaar niet voor knappe mensen weggelegd. Wij vinden het hier op de redactie eigenlijk hoe dan ook een stom, nietszeggend onderzoek.

We zoeken trouwens nog een leuke, nieuwe stagiaire om ons razend onaantrekkelijke team te versterken. Interesse? Mail naar [email protected]

Lees ook: Bruid glipt op huwelijksdag even weg om te solliciteren op haar droombaan.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

American Psychological Association

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Kun je geen baan vinden? Dan ben je misschien te knap
Sluiten