Laurien Bleeker
Laurien Bleeker Dreumes 13 mei 2023
Leestijd: 3 minuten

Waarom een knuffeldier zo belangrijk is voor je kind

Aanrakingen, huid-op-huid-contact en knuffelen is heel belangrijk voor baby’s en kinderen. Je kunt je kind niet vaak genoeg knuffelen. Wanneer je een pasgeboren baby hebt, zijn die aanrakingen er de hele dag door. De meeste moeders kunnen niet van hun kleintje afblijven en dat is maar goed ook: die aanrakingen hebben een enorm positief effect op je baby. Ben je even niet in de buurt? Dan kan je kindje veel baat hebben bij een knuffeldier.

Zo’n zacht beestje kan je kind troost bieden en een knuffelbeer, -konijn of elk ander knuffeldier speelt zelfs een rol in de emotionele ontwikkeling van je baby. We leggen je uit waarom een knuffel zo belangrijk is voor je kind.

Kinderen en knuffeldieren: onafscheidelijk

Zo rond de zes maanden begint je baby te beseffen dat papa of mama niet altijd dichtbij is. Dan is een knuffeldier een fijne vriend voor je kind. Het zachte beestje helpt je baby namelijk bij het opgroeien en kinderen halen troost en veiligheid uit hun knuffeldier, zo blijkt uit een onderzoek van de Britse kinderarts Donald Winnicott. Knuffels zijn zacht, je kan ze aaien en natuurlijk knuffelen, kortom: voor een baby heeft een knuffel dezelfde eigenschappen als een moeder. Ben je als ouder even uit de buurt, dan wordt die leegte even opgevangen door het knuffeldier.

Overigens kan dit net zo goed een doekje, dekentje of pop zijn. Of iets heel anders wat als heel belangrijk object wordt gezien door je kindje, denk aan een speen. Als het maar overal mee naartoe gesleept kan worden, want dat is wat een knuffel zo speciaal maakt. Als ouder kan je bijvoorbeeld niet mee naar het kinderdagverblijf of elke keer mee naar bed voor een dutje. De knuffel of het knuffelobject wel. Op die momenten haalt je kind comfort uit het knuffeldier: het leert zichzelf ermee geruststellen. Dat is ook de reden dat je kind intens verdrietig is als een lievelingsknuffel kwijt is. De twee hebben een hechte band en de knuffel is erg belangrijk voor je kind, dus het verdriet is erg logisch. Onze tip: altijd een reserve-exemplaar (of twee) in de buurt hebben.

Als kinderen een jaar of zes zijn kan de interesse in de knuffel minder worden, omdat ze zichzelf goed kunnen geruststellen. Toch zijn er nog genoeg kinderen die dan nog wel waarde hechten aan het knuffeldier. Dat is helemaal niet erg, dit wordt vanzelf minder en sommige oudere kinderen en volwassenen slapen nog steeds met hun knuffel.

Knuffels en de basisschool

Word je kind vier jaar dan gaat het voor het eerst naar school. Op de basisschool mogen kinderen in principe geen speelgoed of andere spullen van huis meenemen. Toch kan het voor je kind heel fijn zijn om een knuffel mee te nemen. Die helpt je kind de dag door. Meestal is het geen probleem om een knuffeldier mee naar school te nemen, vooral in de eerste weken heeft je kind hier veel steun aan. Sommige kinderen hebben dit echt nodig en grijpen regelmatig naar hun zachte pluche vriend voor een knuffel. In overleg met leerkrachten is vaak veel mogelijk. Haalt je kind veel steun uit zijn of haar lievelingsknuffel, dan mag die vast de eerste keren mee naar school.

Zo voed je kinderen op tot de gelukkigste ter wereld

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme