Om deze reden zou je je kind moeten knuffelen wanneer hij zich ‘slecht gedraagt’
Je kind knuffelen wanneer hij een scène schopt of zich misdraagt? Klinkt niet heel voor de hand liggend. We willen dat het gedrag stopt en dat het niet meer voorkomt, dus handelen we de situatie meestal door te straffen of door het gedrag te negeren. En oké, af en toe schreeuwen we een beetje.
Maar stel je even voor: je hebt een moeilijke dag gehad en barst wanneer je thuis komt ontzettend los tegen je partner over iets kleins. Eigenlijk wil je niets liever dan dat hij je even vasthoudt en je begrijpt. Dat hij voelt dat je niet écht boos bent om die sokken op de grond, maar dat je het moeilijk hebt.
Knuffelen
Vraag je om een knuffel als je die nodig hebt? Misschien wel. Soms. Maar als je dat niet doet, vraag je dan eens af waarom. Misschien komt wat je nodig hebt gewoon niet in je op. Omdat je voor je het weet al te boos bent en jezelf als een malle staat te verdedigen, bijvoorbeeld. Op van die verhitte momenten of momenten waarop we worden overspoeld door emoties, is het vaak moeilijker om rationeel te denken.
Denk nu eens aan je kind: hij is nog helemaal niet ver ontwikkeld en het gedeelte van zijn brein dat het maken van beslissingen en vooruit plannen regelt, is nog verre van volgroeid. Het is daarom eigenlijk best logisch dat hij het moeilijk vindt om zijn gevoelens kalm te uiten wanneer hij stress voelt, toch?
Wij volwassenen hebben een volledig ontwikkeld brein én kunnen praten over wat we voelen, wat het voor ons makkelijker maakt om kalm te blijven. (En zelfs met al deze voordelen schieten we nog weleens uit ons slof, moet je nagaan.) Omdat kinderen nog vol aan het ontwikkelen zijn, kunnen ouders het positief omgaan met (lastige) gevoelens ondersteunen.
LEES OOK: Waarom je je kind zoveel mogelijk zou moeten knuffelen
Kalmeren
En nee, je hoeft daarbij niet bang te zijn dat je het het ‘slechte gedrag’ van je kind versterkt, want een knuffel of geruststellende woorden betekenen niet dat je het goedkeurt. Je helpt hem kalmeren, zodat hij juist beter naar je luistert. Met een knuffel breng je een positieve boodschap over, die je kind laten zien dat hij niet ‘slecht’ is omdat hij zich zo gedraagt. De knuffel zorgt ervoor dat de opname van slechte gedachten, die zich in zijn hoofd afspeelt, stopt, zodat hij weet dat hij niet in het gedrag hoeft te blijven hangen.
Hij kan zichzelf kalmeren omdat een nieuw bandje begint af te spelen (‘Ik ben nog steeds lief en ik kan het goed doen’). Als ouder help je hem zo een nieuwe manier van gedrag aan, omdat hij zich kalm en verbonden met je voelt, waardoor hij de informatie die je ‘m geeft beter ontvangt en opslaat. En oja, wanneer je op deze manier de verbinding opzoekt met je kind, zal hij je meer respecteren en het heel graag goed willen doen. Pluspuntje voor de toekomst.
Het proberen waard
Dit alles is natuurlijk makkelijk gezegd dan gedaan – zie maar eens kalm te blijven wanneer je kind het je écht even moeilijk maakt – maar je kunt je huidige gewoonten veranderen. Het kanlastig zijn, maar volgens psychologen en opvoedcoaches is het het proberen zeker waard.