Lizette van Loenen
Lizette van Loenen Kids 14 nov 2018

Dit is waarom je je kind zo lang én zo vaak mogelijk moet knuffelen

Huid-op-huidcontact met baby’s is ontzettend belangrijk. Geen wonder dat er speciale momenten zijn waarop ouders hun prematuur geboren kindje op hun blote huid vast moeten houden. Een nieuw onderzoek heeft uitgewezen dat als je kinderen vaak knuffelt, dit een positieve invloed heeft op hun DNA.

Knuffelen

Het onderzoek is gedaan door wetenschappers van de University of British Colombia en het BC Children’s Hospital Research Institute. Zij ondervonden dat kinderen die vaker overstuur zijn en minder menselijk contact hebben gehad, een moleculair profiel in hun cellen hebben dat een vertraging in de ontwikkeling veroorzaakt. De effecten daarvan was zelfs vier jaar later nog te zien.

Onderzoek

Voor het onderzoek volgde het team van onderzoekers 94 kinderen. Vanaf dat de kindjes 5 weken oud waren, werd hun verzorgers gevraagd om een dagboek bij te houden van het gedrag van hun kinderen (gedoe, huilen, slapen, eten) en hoe vaak ze menselijk contact hadden en aangeraakt werden. Toen de kinderen ongeveer vier en een half jaar oud waren, werd hun DNA onderzocht.

LEES OOK: Mega cadeautip: maak herinneringen tastbaar door een knuffelportret

Epigenetische leeftijd

Wetenschappers vonden een duidelijk verschil tussen de kinderen die veel aangeraakt werden en de kinderen die weinig aangeraakt werden of contact hadden met andere mensen. Dit heeft zowel effect op hun immuunsysteem en op de stofwisseling. De baby’s die minder menselijk contact hadden, hadden een lagere ‘epigenetische’ leeftijd (voorspelbare leeftijd) dan degenen die een overvloed aan knuffels en knuffels ontvingen.

Altijd blijven knuffelen

Kortom: knuffel je kinderen zo vaak mogelijk. Vergeet wat andere mensen tegen je zeggen, volg je gevoel. ‘Verwen’ je kindje, en de kans is groot dat als ze veel om aandacht vragen, ze heel graag geknuffeld willen worden. Echt, je kunt hierin nooit fout zitten. De wetenschap is on your side, bij deze!

Onderzoek bewijst: je kunt een baby niet verwennen

Science Daily

Reageer op artikel:
Dit is waarom je je kind zo lang én zo vaak mogelijk moet knuffelen
Sluiten