Susan Dalstra
Susan Dalstra Gezondheid 16 nov 2018

Er is een wetenschappelijke reden waarom je juist van koffie of thee houdt

Kan je je echt niet bedenken hoe je de dag door moet komen zonder koffie? Of word je liever wakker met een kop Early Grey? Uit nieuw onderzoek blijkt dat of je een koffie- of juist een theedrinker bent, genetisch is bepaald.

Cafeïne

Dat heeft alles te maken met de aan- of afwezigheid van genen de bepalen hoe bitter je iets vindt. Thee en koffie smaken doorgaans bitter omdat ze cafeïne bevatten. Kinine draagt ook bij aan de bittere smaak van koffie (en vind je ook in tonic).

Onderzoekers ontdekten smaakreceptoren die verantwoordelijk zijn voor je perceptie van bitter, kinine, cafeïne en de bittere substantie Propylthiouracil (wat ook in spruitjes zit).

Waarom je direct moet poepen na een kop koffie

Al eerder werd bekend dat de hoeveelheid koffie en thee die je drinkt onder meer te maken heeft met hoe goed je lichaam cafeïne verwerkt. Wat onderzoekers echter nog niet wisten, is dat genen bepalen hoe bitter je iets vindt en dat diezelfde genen bepalen hoeveel koffie je drinkt.

Zware koffiedrinkers

Mensen die de bitterheid in cafeïne kunnen detecteren, zijn vaker zware koffiedrinkers. Zij drinken meer dan vier koppen koffie per dag. Iedere extra ‘kopie’ van de smaakreceptoren zorgde voor een extra koffie-inname van 20%. De mensen die cafeïne proeven, dronken ook veel minder thee.

Voor de dagelijkse koffiedrinkers: zo kun je koffiedik hergebruiken

Mensen die smaakreceptoren hebben die kinine en Propylthiouracil herkennen, drinken daarentegen meer thee. Hoe meer smaakreceptoren je hebt die deze substanties herkennen, des te groter de kans dat je meer dan vijf koppen thee per dag drinkt. De mensen die gevoelig zijn voor kinine en PROP verkiezen waarschijnlijk thee boven koffie omdat ze gevoeliger zijn voor de smaak bitter in het algeheel.

Je kan de schuld echter niet helemaal op genen afschuiven. Je smaakpapillen blijven zich ontwikkelen. Mensen die als kind walgden van koffie kunnen nu intens genieten van een espresso of cappuccino. Dus ook als je genen niet meezitten, kan je bittere smaken wel leren waarderen.

Drink jij te veel koffie? Zoveel koffie heb je nodig om alert te blijven, volgens onderzoek

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Er is een wetenschappelijke reden waarom je juist van koffie of thee houdt
Sluiten