Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Algemeen 10 jun 2021
Leestijd: 2 minuten

Voor de dagelijkse koffiedrinkers: zo kun je koffiedik hergebruiken

Wie dagelijks geniet van een bakje koffie blijft bij bíjna elke zetmethode over met een portie koffiedik. Meestal gooien we dat gewoon weg, maar waarom zouden we eigenlijk?

Er zijn namelijk genoeg manieren om je koffiedik te hergebruiken!

Zo kun je koffiedik hergebruiken

1. Gebruik het om geuren in je koelkast te neutraliseren

Geurtjes in je koelkast zijn onvermijdelijk. Toch bestaan er voldoende manieren om krachtige geuren te neutraliseren, zo ook met behulp van koffiedik. Dat is te wijten aan de in koffiedik aanwezige stikstof, een stof die de intensiteit van geuren naar beneden haalt.

4 x waarom koffie een wondermiddel is voor je huid

Hoe werkt het? Het enige wat je hoeft te doen is een kommetje met gebruikt koffiedik in een hoek van je koelkast te plaatsen. De ergste geuren zullen op deze manier geneutraliseerd worden. Let wel: kans is groot dat alles een beetje naar koffie zal gaan ruiken. De vraag is maar of je dat een probleem vindt of niet. Ook in je auto werkt deze methode trouwens.

2. Kweek je eigen oesterzwammen met koffiedik

Zelf oesterzwammen kweken: hoe leuk zou dat zijn? Blijkbaar kan het makkelijk met behulp van koffiedik. Een volledige handleiding om oesterzwammen te kweken op koffiedik vind je hier.

Je begrijpt: in gedachten staan wij onze zwammetjes al te oogsten (om er vervolgens een paddenstoelen shoarma van te maken!)… Lekker!

3. Gebruik het om te composteren

Koffiedik bevat veel voedingstoffen (zoals het eerder genoemde stikstof, maar ook kalium, fosfor en magnesium) die bevordelijk zijn voor vruchtbare compost. Composteer je al, gooi je koffiedik dan simpelweg bij de rest van je compost. Zo niet, dan zou je de restjes koffiedik kunnen verzamelen en kunnen overwegen om te beginnen met composteren. Het is en blijft immers een heel goede bestemming voor een deel van je keukenafval.

Waarom je direct moet poepen na een kop koffie

4. Gebruik het om pannen schoon te maken

Koffiedik heeft van nature een korrelige, schurende structuur. Daardoor is het een uitstekend middel voor het verwijderen van hardnekkige vlekken. Plaats hiervoor gewoon een paar theelepels gemalen koffie op de bodem van je pan en schrob voorzichtig met een doekje of sponsje. Lifehack jongens!

5x De beste schoonmaaktips voor iedereen die (een tikkeltje) lui is

Kun je koffiedik hergebruiken om koffie te maken?

Tot slot vraag je je misschien af of je koffiedik ook kunt hergebruiken om simpelweg opnieuw koffie te maken. In theorie gaat dat, maar in de praktijk wordt het toch afgeraden. Dat komt vooral omdat de kwaliteit van de smaak verloren gaat. Gebruik dus liever altijd een verse portie koffie om koffie te zetten, dat koffiedik weet je nu toch op andere manieren te benutten…

Slechte slaper? Na dít tijdstip kan je dan beter geen koffie meer drinken

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme