Redactie
Redactie Eten 27 dec 2018

Kokkerellen met kids: zo betrek je ze bij het koken

Je kinderen tijdens het koken even voor de televisie zetten zodat jij je handen vrij hebt kan soms een prima oplossing zijn. Zijn jouw kinderen wel benieuwd wat je allemaal uitspookt in de keuken en willen ze je helpen? Op deze manieren betrek je je kids bij het koken. Bijkomend voordeel: jong geleerd is oud gedaan. Een kind dat al vroeg leert om een gezonde maaltijd te bereiden neemt dat later makkelijker over. Knorr helpt je met de volgende tips graag bij het betrekken van je kindje bij het kookproces. 

Samen kiezen

Neem je kindje mee naar de supermarkt om een gerecht te kiezen en de ingrediënten voor de maaltijd te kopen. Geef je kind een keertje inspraak door samen in de supermarkt een gerecht van Knorr uit te kiezen dat jullie zullen gaan bereiden. Wedden dat je kind zich heel stoer zal voelen als hij/zij mag helpen kiezen wat jullie die avond op tafel zullen toveren? Sommige gerechten van Knorr zijn ook nog eens extra leuk voor je kindje om te helpen bereiden, denk bijvoorbeeld aan de Wereldgerechten Griekse Kofta (het draaien van de balletjes) of de Mexicaanse Taco’s (het vullen van de Tacoschelpen).

Bestudeer het gerecht

Betrek je kind bij het kookproces door samen het gerecht door te lezen voor jullie beginnen met koken. Dit zorgt ervoor dat je kindje beter begrijpt waarom bepaalde handelingen moeten gebeuren en er een duidelijk doel is waar jullie samen naartoe werken. De gerechten van Knorr lenen zich hier goed voor omdat de stappen heel duidelijk staan beschreven op de achterzijde van ieder pak. Verzamel de ingrediënten zoals verse groenten en stal ze samen uit op het aanrecht. Bespreek bij welke taak je kindje kan helpen.

Handen wassen

Leer je kind al op jonge leeftijd aan dat het belangrijk is om een goede hygiëne te handhaven bij het koken. Dit betekent dat er altijd even goed handen moet worden gewassen voor het koken kan beginnen. Rol de mouwen op, pak wat zeep en was de handen grondig met warm water.

koken met je kindje

Net als mama of papa

Bijna alle kinderen gaan door een fase waarin ze het liefst een miniversie van mama op papa willen zijn. Speel hier op in door een klein schortje voor je kind te kopen dat het aankan tijdens het helpen in de keuken. Een serieuze outfit is ten slotte het halve werk. Daarnaast zorgt het ervoor dat de onvermijdelijke knoeipartijen geen sporen achterlaten op pasgewassen kleding.

Opstapje

Wil je kindje ook in de pannen kunnen kijken? Zorg voor een handig opstapje zonder uitsteeksels waar je over kunt struikelen. Aangezien het aanrecht natuurlijk veel te hoog is voor kinderen helpt dit ook om op goede hoogte voor het werkblad te staan. Check wel even het opstapje stabiel staat en het niet weg kan glijden.

Eigen taakje

Geef je kind een eigen taakje. Laat hem of haar bijvoorbeeld de komkommer schillen en in stukjes snijden met een (veilig en bot) kindermesje of de verschillende gesneden groenten met schone handen door elkaar husselen. Een taakje dat je kind van begin tot eind helemaal zelf mag doen geeft hem of haar het gevoel serieus te worden genomen. Vervolgens kun je een compliment geven over het goede afronden van het taakje, waardoor je kind trots op zichzelf kan zijn.

Groenten wassen

De gerechten van Knorr zijn naast snel te bereiden ook gemakkelijk uit te breiden door er meer verse groenten aan toe te voegen. Zorg er wel voor dat je die verse groenten altijd goed wast zodat er geen vuil in het eten terecht komt. Het wassen van de groenten kun je ook mooi door je kindje laten doen. Zorg er wel voor dat je de temperatuur van de kraan goed afstelt zodat er geen kans is op verbrande handjes. 

Wist je dat

Wist je dat de recepten van Knorr zich perfect lenen voor het gebruiken van lekker veel groenten? Naast het feit dat de producten van Knorr bestaan uit gedroogde groenten, kruiden en specerijen, staat op iedere verpakking uitgelegd hoe je nog eens extra verse groenten toevoegt aan het gerecht. Hierdoor kom je per persoon gemakkelijk aan die aanbevolen 200 gram groenten. Meer informatie over de producten van Knorr vind je hier.

Bakken en braden

Oudere kindjes kunnen helpen bij het koken door met een houten spatel in de pan roeren. Zorg er wel voor dat je kind genoeg afstand houdt in verband met eventueel opspattend vet. Ook is het belangrijk dat je kinderen nooit alleen laat bij het fornuis of de kookplaat.

Eet smakelijk

Dek samen de tafel en tast toe! Groot voordeel van het helpen met koken is dat kinderen nieuwsgierig zijn naar het gerecht dat ze hebben gemaakt en de kans dus groot is dat er goed gegeten wordt. Daarnaast wordt er tijdens het koken hier en daar al een klein hapje genomen: zo komen die voedingstoffen wel binnen. Eet smakelijk!

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum

In samenwerking met Knorr

Reageer op artikel:
Kokkerellen met kids: zo betrek je ze bij het koken
Sluiten