Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Kids 28 okt 2019
Leestijd: 2 minuten

Wil je kolven op het werk? Dan zijn dit je rechten

Zit je eraan te denken om borstvoeding te geven, of geef je het al, dan is er een grote kans dat je ook moet kolven. Maar hoe zit dat precies als je weer aan het werk gaat en wil kolven? We hebben de rechten die je als werkende vrouw hebt omtrent kolven op het werk op een rij gezet.

Het slechte nieuws? Kolven op het werk vergt wel wat voorbereiding. Het goede nieuws? Je hebt misschien wel meer rechten dan je denkt.

Kolven op het werk: dit zijn je rechten

Voedingrecht

Volgens de wet is het toegestaan om onder werktijd te kolven (en tevens ook borstvoeding te geven). Van dit voedingrecht mag je gebruik maken tot je kindje 9 maanden is.

Na deze 9 maanden kun je met je werkgever overleggen of kolven tijdens werk is toegestaan. Let wel, vaak zitten daar consequenties aan. Zo moet je misschien een extra (maar onbetaalde) pauze nemen.

Voorwaarden voor kolven op het werk

Aan dat voedingrecht zijn een paar voorwaarden verbonden. Het is bijvoorbeeld zo dat je tijdens je werk maximaal een kwart van je werkuren mag besteden om te kolven of te voeden.

Als je dus 8 uur werkt, mag je 2 uur gebruiken om te kolven. Dat betekent dus ook dat je het niet per se in je pauze hoeft te doen. Je krijgt dan gewoon doorbetaald in de tijd waarin je kolft (of voedt).

Kolfruimte

Je werkgever is wettelijk verplicht om te zorgen voor een geschikte kolfruimte. Bovendien moet die kolfruimte aan een aantal eisen voldoen, zoals:

  • De ruimte moet op slot kunnen
  • De ruimte moet een prettig klimaat hebben en tochtvrij zijn
  • In de ruimte moet voldoende privacy zijn
  • Er moet een stopcontact aanwezig zijn (voor je kolfapparaat)
  • Een koelkastje is niet verplicht in de kolfruimte (zolang er maar een plek is waar de gekolfde melk bewaard kan worden), maar het is wel fijn
  • Je moet er lekker rustig kunnen zitten op een comfortabele bank, stoel of bed
  • De omgeving moet schoon en veilig zijn (dus zonder de aanwezigheid van gevaarlijke stoffen en verontreinigingen)

Kolven op het werk zonder kolfruimte?

Kan je werkgever je geen ruimte bieden die aan deze eisen voldoet? Dan is volgens het Arbobesluit de werkgever verplicht om je thuis te laten voeden of te kolven.

Da’s best wat hè? En met die voorbereidingen valt het uiteindelijk ook wel mee. Zorg vooral dat je op voorhand thuis kan oefenen zodat je eenmaal aan het werk reeds aan het proces bent gewend.

Communiceer ook duidelijk aan je collega’s dat je een paar keer per week niet bereikbaar bent omwille van het kolven. Je zal hierdoor op meer begrip kunnen rekenen én je vermijdt dat ze je komen storen tijdens het kolven. Succes!

Meer over kolven?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Wil je kolven op het werk? Dan zijn dit je rechten
Sluiten