Suzanne Sandberg
Suzanne Sandberg Kids 24 apr 2017

10 x zo laat je jouw kind op originele manier geld verdienen met Koningsdag

Hoei! Het is weer bijna zover: Koningsdag. Wat ga jij doen om dit feestje te vieren – én om op een leuke manier wat extra geld op te halen? Dit zijn 10 toffe en originele ideeën voor jou én je kind(eren).

1. Complimentjes uitdelen

Heb jij een lief en vrijgevig kind? Buit dit goede gedrag uit, en laat hem of haar complimenten uitdelen. Kleed het ook een beetje aan – dan wordt het echt een belevenis. Maak bijvoorbeeld een huiselijk hoekje met een gezellig tafeltje en twee stoeltjes. Je kind aan de ene kant, de ‘ontvanger’ aan de andere. Schenk eventueel limonade. En dan gaat je kind los: ‘Wat heeft u leuk haar, wat een mooie bril, wat een leuk t-shirt, wat een fijne lach!’ Een win-win situatie: je kind geeft, en dat voelt goed, en de ontvanger is blij met al deze leuke woorden.

2. Ter plekke schrijven: het persoonlijke gedicht

Pret voor de taalliefhebbers onder ons! Ga achter een bureautje met een typemachine zitten. Of zet een potje inkt met een veer neer. Allemaal voor de sier, want je werkt natuurlijk ‘gewoon’ op je laptop of tablet. Zorg voor een duidelijk bord met sierlijke letters: Zwicht voor een persoonlijk gedicht. 1 euro! Heb je een klant, stel eerst belangrijke vragen als iemands naam of beroep. En ga vervolgens los! Uit je hoofd, maar slimmer nog: met een vooraf gemaakte ‘template’. Welkom, online rijmwoordenboek! Want tijd rijmt op kwijt rijmt op spijt. En zo kun je een aantal standaard rijmwoorden klaar zetten. Of zelfs als het hele gedicht, en daar de antwoorden in ‘verwerken’. Je kind kan mensen charteren, mailadressen noteren (daar wordt het gedicht naar toe opgestuurd) of drinken schenken.

3. De feestelijke fotoshoot

Geef iemand een koninklijke make over, en maak hier leuke foto’s van. Men neme: een kledingrek. Hier aan hang je een gezellig assortiment aan verkleedkleding. Jasjes, jurken, boa’s, hoedjes. Kroontjes en pruiken. Je kind kan bijvoorbeeld assisteren bij het uitzoeken van de kleding. Ook zet je een tafeltje neer voor een likje make up (rood wit blauwe vlaggetjesschmink, oranje appelwangetjes). Dan maak je foto’s, welke je meteen upload naar een speciaal hiervoor aangemaakte Facebookpagina. Je tagt de hoofdpersonen erin, en klaar! De fotootjes even mailen of appen kan natuurlijk ook. Helemaal snel.

4. Levende fruitautomaat

Gokken was nog nooit zo leuk. En: voor álle leeftijden! Je hebt nodig: drie kinderen, drie bananen, drie appels, drie citroenen, drie sinaasappels. Oh, en drie blinddoeken. Zet de kinderen op een rijtje, geblinddoekt en met het fruit in een mandje op schoot. Nu mogen bezoekers een gokje wagen. Pakken de kinderen alle drie tegelijkertijd hetzelfde stuk fruit, dan hebben we een winnaar! En is dat niet zo? De bezoeker mag drie keer gokken. En dus ook fruit ‘vastzetten’. Net als in het echt. Spannend! Eurootje per ronde.

Lees ook: Zo kom je een koude Koningsdag door!

5. Dancing in the street!

Is jouw kind een Jan Kooijmannetje in de dop? Vandaag mag hij dat laten zien… voor publiek. Bezoekers hebben de kans om mee te mogen dansen. Laat de boel flink opvallen. Zet een duidelijk bord neer: meedansen? 1 euro! En bouw bijvoorbeeld een mini-podium. Leg hiervoor een lege, houten pallet neer, en leg daar uitgeklapte kartonnen dozen op. Spuit deze zilverkleurig met een spuitbus. Zet een goeie muziekinstallatie neer. Maak vooraf een fijne uptempo playlist met de favoriete nummers van je kind. Of van jou. Volume vol! En is je kind moe, of valt de opbrengst wat tegen? Give him a break, en spring dan vooral zelf op het podium.

6. Slapend rijk worden

Heel simpel, erg leuk: leg je kind op een kleedje, dekentje erbij, knuffels eventueel. Pot voor het geld ernaast. En een bordje: ik wil slapend rijk worden. Nu leert een rondje Google ons dat dit idee allesbehalve origineel meer is, edoch! Ieder jaar wanneer wij dit zelf ergens zien, worden we a. blij en geven we b. geld. Bijkomend voordeel: je kind rent niet weg, maar blijft, heel overzichtelijk, op een plek liggen! Wel een beetje in de gaten houden natuurlijk.

7. Word een Elvis-lookalike en mensen mogen met je op de foto

Voor sommigen in LA en New York is het een fulltime baan: je verkleden als een beroemdheid, en zo door de straten paraderen. Van Elvis tot Madonna, Jack Sparrow en Lady Gaga. En ondertussen gaan ‘fans’ met ze op de foto. Nou, dat kun jij natuurlijk ook! Je kind is fotograaf. Bordje met foto, 1 euro! om zijn nek. Tenzij hij de ultieme Sponge Bob is, natuurlijk.

8. Haar invlechten

Okay. Genoeg geoefend op Barbie, je oude make-up pop en je eigen kind. Je bent nu klaar het échte werk. Word kapper voor een dag! Vooral leuk als je een super indrukwekkende vlechttechniek hebt. Met zo’n ‘binnenstebuiten vlecht’ en ingevlochten Elsa-creaties. Goed. Maak een leuk kapperstafeltje met kammen, borstels, oranje elastiekjes, haarlak en een spiegel. Bord erboven: Een schuine of een rechte? Ik maak alle soorten vlechten! 1 euro. Maak het nóg echter door een groot moodboard neer te zetten met uitgeknipte mooie plaatjes van vrouwen met vlechten. Je dochter chartert potentiële ‘kopers’. Of helpt met het kammen natuurlijk.

9. Snoepjes raden

Je oude meuk verkopen: ook dat is natuurlijk een optie. De kinderkamers zijn weer uitgemest, jullie verdienen een extra zakcentje, en ja: je maakt andere mensen blij. Altijd leuk. Versier je kleedje met gekleurde ballonnen en zet een muziekje aan. Wil je nou nog meer mensen naar jullie kleedje lokken? Dan kan het werken om een opvallend grote glazen pot vol snoepjes neer te zetten. Voor 50 cent mag iemand raden hoeveel snoepjes er in de pot zitten. Goed geraden? Dan is de inhoud (die toch nooit wordt geraden) voor de winnaar!

10. Levend boter, kaas en eieren

Zorg voor een flink stuk grasveld. Met andere woorden: sta extra vroeg op, en regel een plek! Maak nu met gekleurde linten het boter, kaas en eieren-veld. En dan is het spel hetzelfde als op papier. Maximaal vijf spelers per kant heb je nodig. De kruisjes tegen de rondjes. Maak het extra aantrekkelijk door shirtjes te maken met kruisjes en rondjes erop. Je kind kan mensen zoeken om een ronde mee te spelen. Het team dat als eerste drie van zijn spelers op een rij krijgt, wint. Zorg voor kleine prijsjes voor ieder winnend teamlid. Bijvoorbeeld een snoepzakje, dat je kind dan weer kan maken en uitdelen!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
10 x zo laat je jouw kind op originele manier geld verdienen met Koningsdag
Sluiten