Anne Broekman
Anne Broekman Eropuit 25 apr 2017

Koningsdag wordt kouder dan kerst. Met deze tips maak je er toch een feestje van

Holy smokes! Met amper tien graden en af en toe een bui wordt het vandaag voor het tweede jaar op rij een heerlijk koude Koningsdag. Nog kouder dan kerst, volgens de laatste voorspellingen. De neiging om de hele dag lekker warm in bed te blijven liggen met de dekens over je hoofd getrokken is groot, maar: hou vol. Met deze tips maak je er toch een fijn feestje van.

Drink jezelf warm

Lekker koude biertjes drinken in de zon: dat gaat ‘m dit jaar niet worden. Tuurlijk kan je alsnog goudgele rakkers achterover slaan, maar daar krijg je het over het algemeen nóg kouder van (om over je verkleumde handen rondom zo’n gekoeld pilsje nog maar te zwijgen). En dus switch je morgen naar de Glühwein, jawohl! Bij elk slokje voel je je warmer worden. Slim: zet een Koek & Zopie-tentje op en verkoop dit warme brouwsel aan andere onderkoelde feestvierders. Nuchter blijven? Neem een thermoskan thee, koffie of warme chocolademelk mee als je de hort opgaat.

Zoek het overdekt

Gezien het wisselvallige weer de afgelopen dagen hebben veel organisatoren gezorgd voor overdekking. Bij veel evenementen kun je dus droog blijven en wat warmer. En in Amsterdam is de grootste kindervrijmarkt van de stad, die in de IJ-hallen op de NDSM-werf, sowieso al overdekt. Check welke markt of festival in jouw buurt overdekking heeft of ergens naar binnen is verplaatst.

Kleed je warm aan

Ja, je wilde graag je nieuwe zomerse fladderjurkje aan met witte All Stars. Ain’t gonna happen. In de edele Kunst der Feestvieren is een goede voorbereiding álles. Bereid je dus op het ergste voor en haal die winterkleding maar weer van zolder. Het toverwoord is: laagjes. Hemd, longsleeve shirt, dik vest, winterjas – liefst met capuchon. Aan je voeten: regenlaarzen of Uggs.

The heat is on

Een buurtfeestje op de planning? Maak er een winter-BBQ van, inclusief partytenten als beschutting. Een warm sateetje gaat er goed in terwijl de buien jullie om de oren slaan. Zorg daarnaast ook voor heaters en vuurkorven, en laat de kinderen marsmallows roosteren. Er mógen kerstliedjes gezongen worden. It’s the season to be jolly!

Bekijk het positief

Wijlen Johan Cruijff zei het al: elk nadeel heb z’n voordeel. Probeer aan de positieve kanten te denken: het is wellicht rustiger overal, dus in de stad hoef je niet over de hoofden te lopen en op de vrijmarkt scoor je de beste buit, want minder concurrentie.

Stel het uit

Dat je niet om zes uur opstaat om door weer en wind een plekje op de vrijmarkt te bemachtigen, is logisch. Kinderen hebben helaas meestal wat minder begrip voor het cancelen van leuke plannen. Om hun driftbuien enigszins te temperen, kun je met de buurt afspreken dat jullie later dit jaar een summer sale houden: alle kids mogen over een paar maanden gewoon hun spullen verkopen, maar dan in het zonnetje. Of je kleed ze warm aan, kan natuurlijk ook.

Zorg voor een goede playlist

Ben jij de gastvrouw van een Oranje-party? Alles staat of valt met de juist playlist, want van dansen word je warm. Wie kan er nog chagrijnig blijven bij deze klassieker?

Eet winterkost

Hoera, je hoeft nog geen afscheid te nemen van je favoriete wintergerechten. Blijf ‘s middags lekker thuis en ga pas later de warme kroeg in. Leg thuis eerst een goede bodem met winterkost. Tip: oranje hutspot! Met die glühwein.

Of blijf toch in bed liggen

Met de dekens strak over je hoofd getrokken, uiteraard.

Heb jij nog tips om een koude Koningsdag goed door te komen? Vertel het op onze Facebook!

De knoop is doorgehakt, jullie blijven toch thuis? Zo vermaken jullie je wel: 27 dingen om thuis te doen als het regent!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Koningsdag wordt kouder dan kerst. Met deze tips maak je er toch een feestje van
Sluiten