Redactie
Redactie Gesponsord 11 feb 2020

Koop jij altijd lokale groenten en fruit? Lees dit dan! 

Denk je goed bezig te zijn door al je groenten en fruit te kopen van een lokale teler? Let dan goed op, want het kan zijn dat je minder ‘groen’ bezig bent dan je zou willen. Hieronder lees je hoe dat komt én kun je met een leuke zelftest ontdekken wat jij in jouw levensstijl eenvoudig kunt aanpassen om een groot verschil te maken.

Mandarijnen uit Zuid-Afrika en appels uit Chili, asperges uit Peru en tomaten uit Spanje. Het vervoeren van al die in het buitenland gekweekte groenten en fruit kan onmogelijk goed zijn voor het milieu. Braaf koop je daarom alleen nog maar versproducten die uit eigen land komen. Maar of dat nu zoveel beter is…

Kweken

Het stuk groente of fruit dat jij op het oog hebt, heeft tegen de tijd dat het in het in de winkel ligt, al voor flink wat vervuiling gezorgd. Laten we beginnen bij het kweken. Dat kan in de open lucht, in een onverwarmde kas, maar ook in een verwarmde kas. Dat die laatste het meest vervuilend is, lijkt logisch, maar dat hoeft niet altijd zo te zijn. In warme landen kost het natuurlijk niets om de gewassen te verwarmen, maar om in de open lucht te kunnen kweken, wordt er wél weer vaak bos gekapt. En zonder het gebruik van bodemvervuilende kunstmest en pesticiden zou er waarschijnlijk maar weinig overblijven van de oogst.

Vervoeren

Waar jouw appel, peer of bloemkool ook wordt gekweekt, hij moet altijd worden ingepakt, vervoerd naar het distributiecentrum en vervolgens naar de winkel. De manier waarop dat gebeurt is erg bepalend. Zo min mogelijk verpakking is het beste en voedsel dat met het vliegtuig naar Nederland is gekomen, is eigenlijk altijd schadelijker voor het milieu dan voedsel dat met de boot of de vrachtwagen is vervoerd.

Niet zo makkelijk

Iets dat heel simpel leek, wordt daardoor ineens toch knap lastig. Zo kun je – als je zin hebt in andijvie – in januari, februari en maart beter voor de Spaanse dan voor de Nederlandse variant kiezen, is Nederlandse broccoli eigenlijk alleen in juli en augustus een milieubewuste keuze en ben je als je voor bramen en blauwe bessen kiest, nooit helemaal ‘groen’.

Seizoensproducten

Om het jezelf zo gemakkelijk mogelijk te maken, kun je het beste kiezen voor seizoensproducten. De naam zegt het eigenlijk al: gewassen die in (liefst in) Nederland – in onverwarmde kassen – kunnen worden gekweekt. In de lente kun je dan bijvoorbeeld kiezen voor rode bietjes of sinaasappels, in de zo​mer voor spinazie of aardbeien, in de herfst voor pastinaak of appels en in de winter voor boerenkool of mandarijnen. Vaak zijn de producten dan ook het lekkerst en heb je dus niet alleen een heerlijke maaltijd op tafel gezet, maar ben je ook nog eens milieubewust bezig.  

Test jouw CO2-uitstoot!

Koop jij altijd seizoenproducten, maar staat de wasdroger wel drie keer per week aan? Met de leuke zelftest van energiemaatschappij ENGIE ben je er binnen een paar minuten achter hoe goed of slecht jij bezig bent. Daarnaast krijg je tips over wat jij kunt doen om je CO2-uitstoot te verlagen. Het lijkt misschien niets, maar een minuutje minder lang douchen, de thermostaat een graadje lager zetten en af en toe met de trein of de fiets gaan in plaats van met de auto, heeft al ontzettend veel impact! De test doe je door op de knop hieronder te klikken. Waar ga jij op besparen?

Zelftest knop ENGIE

In samenwerking met ENGIE

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Koop jij altijd lokale groenten en fruit? Lees dit dan! 
Sluiten