Rachelle Weiler
Rachelle Weiler Kids 29 aug 2019
Leestijd: 4 minuten

Koorts bij kinderen: waarom komt dit vaker voor dan bij volwassenen?

Koorts bij kinderen; elke ouder zal er regelmatig mee in aanraking komen. Kinderen lijken vaker koorts te hebben dan volwassenen, maar is dat ook zo? En belangrijker: waarom?

In dit artikel onderzochten we waarom koorts bij kinderen zich vaker voor lijkt te doen en zochten we naar een plausibele reden hiervoor. Ouders met kleintjes thuis, opgelet!

Koorts bij kinderen

Als je thuis één of meerdere kinderen hebt, zal het je vast niet zijn ontgaan dat je kind regelmatig koorts heeft. Terwijl je hier zelf misschien maar een enkele keer per jaar last van hebt. Hoe kan dat?

In eerste instantie is het belangrijk om te weten wanneer er sprake is van koorts. Een temperatuur tussen de 37,5 en 38 geeft verhoging aan. Een temperatuur boven de 38 graden betekent koorts.
Er is een goede verklaring voor het feit dat koorts bij kinderen vaker voorkomt. Dit is voornamelijk het geval bij kinderen tot 5 jaar. In deze leeftijdsgroep is de weerstand nog niet optimaal opgebouwd, zoals dit bij volwassenen wel het geval is. Hierdoor zijn kleine kinderen extra vatbaar voor bacteriën en virussen.

Hoe zielig het er ook uit kan zien, de dient koorts ook een doel.  Door het lichaam op te warmen, kan het afweersysteem de virussen en bacteriën beter aanpakken. Als de koorts bij je kind na een aantal dagen weer is gezakt, is de kans groot dat de weerstand van je kind juist weer een beetje verder is toegenomen. Het hebben van koorts kan dus gezien worden als een soort ‘training’ van het afweersysteem.
Uit onderzoek is bijvoorbeeld ook gebleken dat kinderen die in een voornamelijk steriele omgeving opgroeien, op latere leeftijd veel vaker ziek zijn. Het afweersysteem is bij deze groep niet optimaal gesterkt.

Kinderen kunnen beter tegen koorts

Het staat vast dat een kind die koorts heeft zich vaak niet lekker voelt. Toch kunnen kinderen over het algemeen beter tegen koorts dan volwassenen. Het afweersysteem van kinderen wordt na het bestrijden van het virus vaak sterker, waardoor ingrijpen vaak niet nodig is.
Hoge koorts bij een volwassene kan ingrijpender zijn, en komt minder vaak voor. Dit komt omdat het afweersysteem van een volwassene al vaak op volle sterkte is. Er is toch sprake van een virus of bacterie, waardoor het lichaam een hoge temperatuur heeft? Dan is het belangrijk om dit goed in de gaten te houden en na een aantal dagen mét hoge koorts, maar zonder verbetering, een arts in te schakelen.

Lees ook: Plotselinge koorts bij een kind: dit moet je weten en doen

Koorts bij je kind; wat te doen

Is je kind jonger dan 3 maanden, en heeft het koorts? Dan is het belangrijk dat je hierover direct contact opneemt met een arts.
Kleine baby’s kunnen hun lichaamstemperatuur nog niet goed genoeg regelen, waardoor ze hun warmte nog niet goed kwijt kunnen. Je baby dik aankleden als het koorts heeft, is dus erg onverstandig.

Bij oudere kinderen kan de temperatuur met koorts soms wel eens oplopen tot 41 graden. Geen paniek: bij deze temperatuur kan je kind de warmte alsnog kwijt, en is de koorts niet schadelijk voor lichaam of geest. Toch zegt de hoogte van de koorts niet alles over de eventuele ernst van de ziekte. Let dus ook goed op andere symptomen.

Lees ook: Aanhoudende koorts bij een kleuter

Als je kind hoge koorts heeft, doe dan het volgende:

 • Laat je kind veel drinken. Het is belangrijk dat hij of zij gehydrateerd blijft, want het zal waarschijnlijk veel zweten. Een waterijsje is ook prima.
 •  Dring niet teveel aan op eten. Dit is secundair. Als je kind even geen trek heeft, is dat prima.
 • Zorg dat je kind z’n warmte kwijt kan. Luchtige kleding en alleen een lakentje op het bed is vaak voldoende. Bij eventuele rillingen kan je het kind tijdelijk van een warmere deken voorzien.
 • Laat je kind rust nemen. Dit betekent niet dat het in bed moet blijven of niet buiten mag komen. Maar geef het lichaam de kans om de infectie op te ruimen.
 • Zorg dat er altijd een volwassene bij je kind aanwezig is.
 • Hou je kind goed in de gaten. Reageert je kind op je zoals je dat gewend bent? Lacht het nog en wordt er goed gedronken en geplast? Dan is je kind niet ernstig ziek.
 • Wees attent op verslechtering van de situatie. Merk je dat je kind afweziger, vermoeider of slapper wordt, schakel dan de hulp van een arts in.

Symptomen dat er mogelijk iets ernstigers aan de hand is

Soms geeft koorts bij kinderen wél aan dat er iets ernstigers aan de hand is.  Als een van deze symptomen van toepassing zijn op jouw kind, onderneem dan actie:

 • Je kind heeft meer moeite met ademen, of maakt een piepend geluid
 • Lippen worden blauw of het gezichtje grauw
 • Er ontstaan rode stipjes op het lichaam die niet verdwijnen als je er op drukt
 • Hij of zij blijft ontroostbaar huilen
 • Als je kind steeds suffer lijkt te worden

Lees ook: Een koortsstuip bij baby of kind; zo herken je ‘m

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Koorts bij kinderen: waarom komt dit vaker voor dan bij volwassenen?
Sluiten