Janne Vogel
Janne Vogel Algemeen 13 jun 2018
Leestijd: 4 minuten

Lief: koppel dat bijna 50 jaar samen is geeft advies voor een gelukkig huwelijk

Mensen trouwen massaal, maar het lijkt in deze maatschappij niet meer heel gebruikelijk om ook echt bij elkaar te blijven. Voor altijd is ook niet niks! Jim en Stanya Owens zijn inmiddels bijna 50 jaar getrouwd en geven hedendaagse koppels graag wat advies.

Op een of andere manier zijn de tortelduifjes al bijna vijf decennia lang gelukkig verliefd. Hun tips zijn méér dan welkom.

Onthoud dat het niet altijd makkelijk is

‘Die vijftig jaren samen waren echt niet altijd makkelijk. Er zijn jaren geweest waarin we best veel ruzie maakten en gestrest waren. Belangrijk is alleen dat we wisten dat we bij elkaar wilden blijven. We dachten er echt niet over om weg te gaan of op te geven. We wisten dat de moeilijke momenten erbij hoorden’, vertelt Jim.

Natuurlijk is bij elkaar blijven in moeilijke tijden niet de enige sleutel tot een goede relatie. ‘Je hoopt dat je geluk hebt en samen dezelfde doelen na kunt streven. Als je je huwelijk in stand wil houden, dan kun je hiervoor zorgen. Het kost alleen wel wat werk. Je huwelijk is niet iets dat je een beetje kunt laten hangen. Het is veel werk, maar ondertussen superleuk.’

Focus je op de kleine dingen

Jim en Stanya geloven allebei dat de kleine dingen er het meest toe doen in het leven. Als Jim de stad uit moest voor werk verstopte Stanya lieve post-it briefjes in zijn tas. ‘Als hij een paar zware dagen had en moe terugkwam in zijn hotel, vond hij zo’n briefje in zijn tas’, vertelt Stanya. Lief!

Kom eventuele issues realistisch onder ogen

Stanya: ‘Mijn moeder en oma hebben het me altijd gezegd: ‘Ga niet boos slapen’. Ik dacht altijd dat het een beetje overdreven was, maar het is echt waar.’ Ze vertelt dat ze aan het begin veel opener was dan Jim en hem soms tot 4 uur ‘s nachts wakker hield om dingen uit te praten. Naarmate de jaren verstreken begon het koppel elkaar steeds beter te begrijpen. ‘Het heeft even geduurd, maar we kwamen steeds sneller tot de kern van het probleem. Als er iets was, keken we er realistisch naar. We maakten de dingen niet mooier dan ze waren en gingen discussies niet uit de weg. Op de lange termijn werkt dat namelijk echt niet.’

LEES OOK: 22 x belangrijke dingen die laten zien dat jouw huwelijk meant to be is

Leef niet in de toekomst

‘Ik vind het altijd zo vreemd dat ik jonge mensen die net twee weken daten hoor zeggen dat ze de ware hebben gevonden. Het is bijna alsof ze de volgende 5, 10 of 20 jaar voor zich zien. Ik denk niet dat wij dat ooit hebben gedaan’, vertelt Jim. Stanya en hij fantaseerden heus wel over de toekomst, maar probeerden naar eigen zeggen vooral in het moment te blijven leven. Ze probeerden van ieder moment te genieten en planden niet per se vooruit. ‘We leven niet in de toekomst. We denken niet van ‘wow, het gaat zo veel beter zijn als dit of dat gebeurt’.’ Alleen maar aan de toekomst denken maakt dat je niet geniet van het nu.

Onthoud dat een perfect huwelijk niet bestaat

Jim en Stanya vertellen beiden dat je nooit moet kijken naar relaties van anderen, en deze al helemaal niet moet idealiseren. ‘Ik denk dat veel jonge mensen op social media kijken en denken dat een perfecte relatie zonder problemen mogelijk is’, zegt Jim. ‘Maar nee, niemand heeft een perfect huwelijk of een perfecte relatie. Mensen hebben problemen. Wij hebben problemen gehad.’ Volgens Jim is een goed huwelijk niet een huwelijk zonder issues, maar gaat het erom hoe je met de problemen omgaat.

Blijf de humor ervan in zien

‘Het huwelijk is hard werken, maar het kan de meest leuke en fijne baan zijn die je ooit zal hebben. Je moet blijven werken en streven, maar je moet vooral heel veel plezier hebben’, vertelt Stanya. ‘Wij dansen rondom het keukeneiland op Garth Brooks en zingen mee. Dat soort simpele dingen maken ons aan het lachen. We staan samen positief in het leven. We blijven niet hangen in de problemen van gisteren en proberen alles op te lossen. Daardoor zijn we vrijer om door te gaan met een positieve blik.’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Fatherly

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme