Persoonlijk 15 feb 2018 Janne Vogel

Oh herkenbaarheid: 8 onderwerpen waar ieder koppel ruzie over maakt

Ruzie maken met onze wederhelft doen we allemaal weleens, maar niet elke ruzie is hetzelfde. Eén ding is zeker: deze soorten ruzies komen in iedere relatie terug.
En daar is uiteraard helemaal niks mis mee.

Of je je nou vooral ergert aan het feit dat hij niet luistert, dat jij altijd degene moet zijn die de vaatwasser in- en uitruimt of dat je het gevoel hebt dat je soms voor lief wordt genomen: jullie ruzies hebben een betekenis. Hier acht soorten ruzies op een rijtje.

1. Steeds dezelfde ruzie

Koppels hebben vaak een terugkerende bron van conflicten waarover ze steeds weer ruzie maken. Die ergernissen zijn vaak een soort klachten over de ander, die uiteindelijk tot een ruzie leiden. Het kan bijvoorbeeld zijn dat jij hem elke dag vraagt of hij zijn bord in de vaatwasser wil zetten en dat hij het elke dag weer niet doet. Irritant. Eindstand: jij voelt je niet gehoord en hij vindt dat je zeurt.

2. Hele heftige ruzie over iets heel kleins

Als jij erachter komt dat je partner het dopje niet op de tandpasta heeft gedraaid na een superleuke avond samen, is dit niet zo’n heel groot probleem. Als je ditzelfde dopje ziet ontbreken als je net twee uur in de file hebt gestaan en bent natgeregend na een lange, vermoeiende werkdag, is het een ander verhaal. Volgens onderzoekers kan stress, honger en vermoeidheid er vooral voor zorgen dat je uit je slof schiet. Een tip die een mogelijk uitbarsting kan voorkomen: focus je op alle lieve dingen die je partner doet en de complimenten die hij je geeft. En blijf rustig ademhalen…

LEES OOK: Dit is het beste tijdstip om ruzie te maken met je wederhelft, volgens onderzoek

3. Ruzie die lichamelijk pijn doet

Hoewel geld en seks de twee onderwerpen zijn waar stellen het meest over ruziën, kunnen er ook heftige ruzies ontstaan over hele andere onderwerpen. Zo zullen jij en je partner het niet altijd eens zijn over elkaars manier van opvoeden en kunnen ook moeilijkheden met de schoonfamilie leiden tot ruzie. Maar ook wat of waar jullie gaan eten of bijvoorbeeld het gebruik van jullie telefoons tijdens het eten is gevaarlijk.
Wat het onderwerp ook is, probeer voorzichtig te zijn met hoe je reageert. Soms kun je je zó om iets opwinden, dat het zelfs slecht kan zijn voor je lichaam. Over het algemeen is het goed om eerlijk te zijn over wat je voelt (want opkroppen is nog veel slechter), maar laat je niet te veel meeslepen.

4. Te serieuze ruzie

Jezelf niet te serieus nemen in het leven heeft tal van voordelen. Ook tijdens een ruzie. Als je middenin je uitbarsting over het tandpastadopje even stopt met schreeuwen en relativeert, kom je er wellicht achter dat het niet zo ernstig is als het op dat moment voelt. Het gebruiken van een beetje humor kan je helpen om op een andere manier naar de situatie te kijken.
Humor is sowieso súperbelangrijk in je relatie. Door iedere dag samen te lachen, om wat dan ook, word je nog intiemer en heb je allebei een beter humeur. Gezellige gesprekken verminderen de kans op ruzies en maken het makkelijker om elkaar te vergeven. Lachen dus.

5. Ruzie in het moment

Tuurlijk, in het moment leven is juist hartstikke goed, maar op het gebied van ruzies is het soms beter om de toekomst voor ogen te houden. Het denken aan de toekomst en je relatie, zorgt ervoor dat je meer vergevingsgezind bent en dat je je woede makkelijker achter je kunt laten. Is dat tandpastadopje of die niet-uitgeruimde vaatwasser over een jaar nog steeds een probleem? Waarschijnlijk niet.

LEES OOK: Ruziënde ouders: wat je nooit tegen elkaar moet zeggen waar de kinderen bij zijn

6. Schreeuwende ruzie

Als jij en je partner elkaar tijdens een ruzie altijd compleet de huid vol schelden, hebben jullie een zogenaamde destructieve ruziestijl. Deze stijl is een béetje gevaarlijk, want stellen die op deze manier ruziën gaan over het algemeen sneller uit elkaar. Wil je dit nou vooral niet? Dan zou je kunnen proberen een ander ruziestijltje aan te leren. Bijvoorbeeld die waarin je de situatie relativeert met humor.

7. De ruzie waarin één van jullie het probeert op te lossen en de ander zich volledig terugtrekt

Als een van jullie probeert de situatie kalm uit te praten en de ander zondert zich af en luistert niet, is dit natuurlijk niet zo handig. Spreek met elkaar af dat jullie ruzies nooit onopgelost mogen blijven en praat met elkaar. Over het algemeen kan het niet oplossen van ruzies een teken zijn van mogelijke relatieproblemen. Werk er aan!

8. Ruzie waardoor je de leuke momenten vergeet

Waar jullie ruzie ook over gaat, het kan ervoor zorgen dat je af en toe even vergeet waarom jullie ook alweer zoveel van elkaar houden. Het is belangrijk om tijdens een ruzie even op adem te komen en te denken aan jullie liefde en alle leuke dingen. Houd je relatie levendig door af en toe te flirten en een lief berichtje te sturen, of zet spontaan een kopje koffie voor je partner. Neem elkaar niet voor lief en gedraag je zoals je dat deed toen jullie net samen waren.

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over je leven als vriendin, partner, moeder en overall powervrouw in je mailbox.

Reageer op artikel:
Oh herkenbaarheid: 8 onderwerpen waar ieder koppel ruzie over maakt
Sluiten