Sterre Touw
Sterre Touw Gezondheid 4 dec 2017

Als je zoveel koppen koffie op een dag drinkt ben je nog steeds gezond bezig!

Voor de cafeïne-verslaafden onder ons is het nooit fijn om te horen dat het drinken van koffie negatieve effecten met zich meebrengt. Daarom moet je, als je je aangesproken voelde, nu een gat in de lucht springen. Een nieuw onderzoek toont namelijk aan dat koffie helemaal zo slecht nog niet is. 

Onderzoek koppen koffie

De onderzoekers tonen in het onderzoek aan dat we méér koppen koffie kunnen drinken dan we eerder dachten. Na een analyse van 220 (!) bestaande koffiestudies, blijkt dat je maximaal vier koppen koffie per dag kan drinken. Het heeft ook nog eens voordelen voor je gezondheid. De wetenschappers van de Universiteit van Southampton zeggen dat de voordelen van koffie drinken uiteindelijk zwaarder wegen dan de risico’s. Koffiedrinkers hadden minder risico op diabetes, dementie, sommige vormen van kanker en hadden minder kans op een beroerte.

LEES OOK: Willen we: deze glitterkoffie maakt je dag in één klap goed

Voordelen

De meeste voordelen kwamen naar boven bij de mensen die drie à vier kopjes koffie per dag dronken. Deze mensen hadden volgens het onderzoek 17% minder kans op overlijden door de eerder genoemde oorzaken. Zelfs degenen die tot zeven kopjes koffie per dag dronken hadden 10% minder risico daarop.

Pro-koffie

Het onderzoek stelt niet onomstotelijk vast dat deze hoeveelheid koffie daadwerkelijk effect zal hebben. De bevindingen van de onderzoekers zijn namelijk allemaal gehaald uit de beoordelingen van andere recente studies over de invloed van koffie op ons lichaam. ‘Factoren zoals leeftijd, mensen die wel of niet roken en de hoeveelheid aan lichaamsbeweging hebben allemaal invloed’, vertelt co-auteur Paul Roderich aan de BBC. Toch was zijn conclusie wel heel pro-koffie: ‘Risico’s zijn er altijd en de voordelen van het drinken van een zekere hoeveelheid koffie lijkt op te wegen tegen die risico’s.’ Niet dat we een excuus nodig hadden voor onze eeuwige cafeïneverslaving…

LEES OOK: Dikke aanrader: een kop koffie drinken voordat je een middagdutje doet

Refinery29

Reageer op artikel:
Als je zoveel koppen koffie op een dag drinkt ben je nog steeds gezond bezig!
Sluiten