Susan Dalstra
Susan Dalstra Verhalen 24 dec 2017

Deze is voor alle eigenwijsjes: koppige mensen leven langer

Krijg je vaak te horen dat je bokkig bent? Dat je nooit iets van een ander aanneemt en altijd je eigen plan trekt? Lekker houden zo, want koppige mensen worden het oudst. 

Veerkrachtig en positief

Onderzoekers keken naar de karaktereigenschappen van mensen die ouder werden dan 100. Ze ontdekten dat de mensen die het oudst worden vaak koppig, veerkrachtig en positief zijn en zich makkelijk aanpassen. Ze zagen ook dat de mensen tussen de 90 en 100 jaar een sterk werkethos hebben en een hechte band met hun familie, hun religie en hun land koesteren.

Balans

De onderzoekers keken specifiek naar 29 ouderen in de Italiaanse regio Cilento. Ze interviewden de deelnemers en hun familieleden om een helder beeld te krijgen van hun persoonlijkheid. De ouderen bleken niet alleen koppig, maar brachten die koppigheid in balans met eigenschappen als flexibiliteit en positiviteit.

‘Deze mensen hebben crises en migraties meegemaakt en dierbaren verloren. Om te bloeien, moesten ze de dingen die ze niet konden veranderen accepteren en daarvan herstellen, maar bleven altijd vechten voor de dingen die wel te veranderen waren’, licht een van de onderzoekers toe.

Zelfvertrouwen

Hoewel hun algehele gezondheid hier en daar te wensen overliet, was er mentaal helemaal niks mis met deze oudjes. Ze hebben een stuk meer zelfvertrouwen en zijn beter in beslissingen maken dan hun jongere familieleden. ‘Geluk en tevredenheid werden groter, depressies en stress werden minder. Het is het tegenovergestelde van wat we ons voorstellen bij ouder worden en laat zien dat ouder worden niet alleen maar kommer en kwel is.’

Dus ben je koppig, maar blijf je ook niet te lang zwelgen in de dingen waar je geen controle over hebt? Grote kans dat je dan nog heel wat kaarsjes uit te blazen hebt.

Nog meer goed nieuws voor de eigenwijzen onder ons: koppige kinderen worden later rijk en presteren beter.

Time

Reageer op artikel:
Deze is voor alle eigenwijsjes: koppige mensen leven langer
Sluiten