Probeer je zwanger te worden? Dit is waarom de tweede helft van je menstruatiecyclus belangrijk is

Gezondheid Maaike van de Graaf 23 jun 2022
Leestijd: 3 minuten

Als je zwanger probeert te worden, is het ontzettend belangrijk om het verloop van jouw cyclus goed te begrijpen. Het belangrijkste is het goed inschatten van je vruchtbare dagen en de dag waarop je een eisprong hebt. Maar ook de tweede helft van je menstruatiecyclus is belangrijk.

Dit is de fase die de tweede helft van je cyclus markeert. De eerste fase van je cyclus loopt vanaf het moment dat je menstruatie zich aandient, tot aan je eisprong. Deze fase heet de folliculaire fase. De luteale fase loopt dus vanaf de eisprong, tot aan het moment dat je menstrueert.

De luteale fase

Beide fasen duren gemiddeld 14 dagen. Toch is dit bij elke vrouw en bijna bij elke cyclus net even anders. Dat is helemaal niet zorgwekkend.

Een korte luteale fase vereist echter wel wat extra aandacht. Hier is sprake van, zodra de fase korter is dan 11 dagen. Dit betekent: als je menstruatie zich eerder dan 11 dagen na de eisprong aandient. Hiervoor is het heel belangrijk om te weten wanneer je een eisprong hebt. Dit kan je het beste meten aan de hand van je basale temperatuurcurve.

Als er sprake is van een luteale fase die korter is dan 11 dagen, wordt de kans op een zwangerschap aanzienlijk kleiner. Een bevruchte eicel heeft namelijk gemiddeld 8 tot 12 dagen nodig om zich vanuit de eileider naar de baarmoeder te verplaatsen en om zich daar in te nestelen.

Progesteron

Het dominante hormoon dat door jouw lichaam giert in de luteale fase van je cyclus, is progesteron. Dit is in de eerste helft van je cyclus nauwelijks aanwezig. Zodra het eiblaasje echter een rijpe eicel produceert, maakt het lege follikel -ook wel het gele lichaam- progesteron aan. Onder invloed van dit hormoon wordt het baarmoederslijmvlies verder opgebouwd, om te zorgen dat de bevruchte eicel zich ongeveer 10 dagen later goed in kan nestelen.

Is de eicel echter niet bevrucht, of heeft het zich niet goed kunnen innestelen? Dan neemt de hoeveelheid progesteron weer snel af en wordt het baarmoederslijmvlies afgebroken. Je menstruatie is dan begonnen.

Wanneer een probleem?

Een korte luteale fase wordt dus veroorzaakt door een tekort aan progesteron in de tweede helft van je cyclus. Hierdoor wordt je baarmoederslijmvlies te snel afgebroken, waardoor een eventuele bevruchte eicel geen tijd heeft om zich goed in te nestelen in de baarmoeder.

Wat het minimale aantal dagen is dat een luteale fase moet hebben, kan verschillen. Sommige specialisten wijzen al op een probleem als de fase korter is dan 12 dagen, terwijl andere artsen een luteale fase van 10 dagen niks bijzonders vinden.

Toch is het altijd goed om met je huisarts te bespreken of er sprake is van een probleem. Het is raadzaam om voor je afspraak een paar cycli in kaart te brengen, zodat je duidelijk kan aantonen dat er consistent sprake is van een korte luteale fase. Het dagelijks meten van je basale temperatuur is het hiervoor het meest effectief. De arts zal je op basis van deze informatie wel of niet doorsturen naar een specialist. Deze zal je op haar beurt wellicht een hormoonsupplement voorschrijven, of een andere behandeling voorstellen.

Wat kan je zelf doen?

  • Houd je cyclus meerdere maanden achter elkaar goed in de gaten. Iedereen heeft wel eens een cyclus die wat korter is. Het wordt pas een probleem als de korte luteale fase zich herhaaldelijk voordoet.
  • Maak gebruik van de basale temperatuurmethode. Dit is de meest betrouwbare manier om vast te stellen wanneer je eisprong plaatsvindt. Vanaf dit punt kan je veel beter in kaart brengen hoe lang jouw luteale fase is.
  • Er bestaan natuurlijk supplementen waarvan wordt gezegd dat die een korte luteale fase, bij langdurig dagelijks gebruik, kunnen ondersteunen. Denk hierbij aan Tarwekiemolie of Vitex Agnus Castus.

Meer lezen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme