Zo ziet de kraamperiode er over de hele wereld uit: deel 2
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.famme.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2021%2F01%2Fpexels-sai-viswanath-3909834.jpg)
Wereldwijd worden er zo’n 255 baby’s per minuut geboren. De geboorte van een kind is een universele ervaring maar iedere cultuur viert de komst van een baby op zijn eigen manier.
Zelfs buurlanden Nederland en België hebben verschillende tradities. Zo wordt in Nederland beschuit met muisjes aan bezoek geserveerd, terwijl in België een zakje suikerbonen (doopsuikers) aan bezoek wordt meegegeven.
Kraamtradities van over de hele wereld
In deel 1 is te lezen hoe de kraamperiode er in Marokko, China, Suriname en Indonesië uitziet. In dit tweede deel is te lezen wat de gewoontes zijn rondom de geboorte in Nigeria, Bali, Finland en Japan.
Nigeria
Pasgeborenen in Nigeria ontvangen symbolische kraamcadeaus. Op de zevende dag voor een Yoruba-meisje en de negende dag voor een jongen krijgen ze water (om geen vijanden te hebben), palmolie (voor een soepele, stressvrije levensduur), kolanoot (voor een lang en gezond leven) en zout en peper (om dingen spannend en pittig te houden).
De kraamzorg in Nigeria heet omugwo. Een belangrijk onderdeel van de kraamperiode is het eerste bad van de baby dat door de grootmoeder wordt gegeven. Deze eerste wassing symboliseert dat de moeder niet de enige is die haar kind grootbrengt en dat de gemeenschap er altijd zal zijn om haar te helpen.
Een andere taak van de grootmoeder is de moeder helpen weer in vorm te komen na de zwangerschap. De routine bestaat uit een buik afvlakkende massage met een handdoek gedrenkt in warm water.
Bali
In Bali, waar het merendeel van de populatie hindoeïstisch is, vormt het begraven van de placenta een belangrijke traditie. Mensen geloven dat de placenta nog in leven is na de bevalling en beschouwen het bijna als een tweelingbroer- of zus van de pasgeborene.
Tijdens een uitgebreide ceremonie wordt de placenta gereinigd, in een witte doek gewikkeld, in een verzegelde container gedaan en vervolgens buiten het huis begraven.
Pasgeborenen zelf worden behandeld als goden, omdat ze worden gezien als goddelijke wezens die uit de hemel neerdalen. Hun voetjes mogen de eerste 210 dagen de grond niet raken. Als hun voetjes eindelijk de grond raken, symboliseert het hun overgang naar ons aardse rijk.
Finland
Sinds de jaren dertig krijgen kraamvrouwen in Finland het ultieme kraampakket van de regering. Het pakket is gevuld met essentiële benodigdheden zoals kleding, luiers, beddengoed, slabbetjes en een EHBO-set. De spullen komen in een kartonnen doos die je daarna als wieg kunt gebruiken.
Kraamvrouwen hebben de mogelijkheid een geldbedrag te ontvangen in plaats van het kraampakket maar de meerderheid van de zwangere vrouwen kiest voor de starterskit omdat deze veel meer waard is.
Oorspronkelijk werd het pakket gecreëerd voor gezinnen met lage inkomens. Om alle baby’s een gelijkwaardige start in het leven te geven werd Finland’s kraampakket in 1949 beschikbaar voor álle moeders.
Japan
De meeste Japanse vrouwen willen zonder pijnstilling bevallen. Vanuit het boeddhisme wordt het doorstaan van de bevalling gezien als een test om zich voor te bereiden op het moederschap.
Vaders zijn niet toegestaan in de verloskamer, tenzij ze een prenatale cursus hebben gevolgd met hun vrouw.
Nadat de baby is geboren, blijft de kraamvrouw traditioneel minstens een maand bij haar ouders thuis. Daar ligt ze 21 dagen in bed om te herstellen en heeft ze tijd voor hechting met de baby, terwijl familieleden alle andere taken overnemen.
Het laten huilen van je baby wordt in de meeste landen niet aangemoedigd, maar in Japan is het tegenovergestelde waar. Daar worden namelijk huilwedstrijden genaamd ‘nakizumo’ gehouden om te zien welke baby het hardst huilt. De Japanners geloven dat baby’s die luid huilen gezonder zijn en sneller zullen groeien.
Lees ook:
- Deze hartverwarmende open brief is precies wat nieuwe ouders nodig hebben
- Wij willen een kraamperiode van 40 dagen en dit is waarom
- 8x de meest nutteloze kraamcadeaus die we kregen