Noortje Molenaar
Noortje Molenaar Kids 15 mrt 2017
Leestijd: 2 minuten

De magische kracht van deze troostende moeder zinnen voor het slapengaan

Je kind voelt zich niet lekker, kan niet slapen of heeft eng gedroomd. Jij sust hem met lieve moeder woorden. Vanuit moederinstinct. Toch blijken jouw woorden veel magischer dan je denkt.

Een Engels experiment beschrijft die magische kracht van troostende moeder woorden. Dat heeft alles te maken met het slapengaan. Er was één simpel ritueel dat de moeders van zieke kinderen uitvoerden als ze hun kind naar bed brachten. Als het kind in slaap viel, wachtten ze tot hij/zij wat dieper in slaap was en zeiden ze zacht: ‘Ik hou van je. Ik ben trots op je. Ik ben blij dat je mijn kind bent. Jij bent de beste voor mij.’

Succes

De resultaten werden vergeleken met kinderen die ook ziek waren, maar bij wie de moeders geen woordjes toefluisterden. En wat bleek: de andere kinderen die wél werden toegefluisterd, waren veel sneller de oude.

Russische moeder Olga Valyaeva was ten einde raad en hoorde van het experiment. Ze besloot het direct uit te proberen. ‘Het is tenslotte makkelijk, gratis en altijd bij de hand. Ik bedacht de juiste woorden. En inmiddels doe ik het al 5 jaar, elke avond, met succes.’

LEES OOK: Zoveel slaap heeft je kind dus echt nodig

4 grote voordelen

Gevoel van intimiteit. Zó belangrijk, maar iets wat niet te beschrijven is. Knuffel je kind en noem dingen die voor jullie allebei belangrijk zijn.
Een-op-een quality time. Wat in je dagelijkse routine vaak niet lukt, maar in bed het perfecte moment voor is.
Iets belangrijks kunnen vertellen. Door die overvloed aan prikkels of vreemde situaties kan je kind zich anders gedragen. Dat maakt communiceren soms lastiger. Maar vlak voor het slapengaan, als alle prikkels zijn gedoofd, kun je je kind in alle rust vertellen hoeveel je van hem houdt.
Je kind voelt jouw liefde. Beter dan op andere momenten. Olga vindt dat we één magische uitspraak allemaal een keer zouden moeten zeggen tegen onze kinderen: ‘Wist je, dat als ik uit alle kinderen op de hele wereld mocht kiezen, ik absoluut jou zou kiezen?’ ‘Toen ik dat voor het eerst tegen m’n zoon zei, was ie helemaal door het dolle heen. Het is zo belangrijk dat een kind voelt dat zijn ouders van hem houden zoals hij is en dat hij speciaal is.’

Het verschil

Dat betekent dus niet dat je dit alleen ‘s avonds hoeft te doen. Ook op andere momenten van de dag is liefkozing of een aai over de bol onmisbaar voor een kind. Maar die extra woordjes in bed kunnen net het verschil maken. En belangrijk daarbij is dat je varieert, fluister iedere avond iets anders. Dat voorkomt automatisme, wat weer net niet de bedoeling is.

Indrukwekkend: zo slapen kinderen wereldwijd.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Brightside

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
De magische kracht van deze troostende moeder zinnen voor het slapengaan
Sluiten