Rachelle Abbas
Rachelle Abbas Gezondheid 7 mei 2019

Waarom word je soms wakker door kramp in je been? Wij zochten het uit

Als er iets ontzettend vervelend is, is het wel kramp in je been. Of je er nou van wakker wordt midden in de nacht, je het gedurende de dag onverwacht krijgt óf het haast lijkt of het onderdeel is van de routine iedere ochtend: het kan heel vervelend en pijnlijk (zacht uitgedrukt) zijn. Maar de reden waarom je wakker wordt met kramp in je benen is vaak niet duidelijk.

En dat is niet alleen onduidelijk bij jou. Veel wetenschappers zijn er ook nog niet achter hoe het nou kan..

Kramp in je benen

De kramp voelt als pijnlijke en onwillekeurige spiersamentrekkingen. Het lijkt soms wel een eeuwigheid aan te houden. De meest voorkomende plaatsen in je benen waar kramp kan ontstaan, zijn in de kuit (au, au, au), onder de knie of ergens aan de achterkant van je been. Je kunt ook kramp krijgen in je dijen of je voeten. 

Waarom dit gebeurt is iets waar onderzoekers al jaren mee bezig zijn. Er wordt zelfs speciale aandacht besteed aan nachtelijke krampen in de benen. Je kent ze wel, vervelende kramp waardoor je ‘s nachts wakker wordt. Je bent niet de enige die het ervaart. Zo’n 50 tot 60 procent van de volwassenen heeft last van dit soort krampen. Leuk weetje: er zijn meer vrouwen die nachtelijke krampen in de benen ervaren dan mannen. Daarnaast komen krampen in de benen vaker voor in de zomer dan in de winter – dit werd ontdekt aan de hand van het aantal zoekopdrachten.

De oorzaak van kramp in je been

Misschien is het je wel bekend, onvoldoende water drinken kan kramp veroorzaken. Dit én het gegeven dat kramp in de benen vaker voorkomt in de zomer, kan verklaren dat uitdroging een mogelijke oorzaak is van de kramp. Toch is er geen officiële, bekende oorzaak.

Zo kan, naast gebrek aan vocht, spiervermoeidheid ook een oorzaak zijn. Een studie van het British Journal of Sports Medicine uit 2014 liet zien dat er een verband is tussen kramp in de benen en oefeningen met hoge intensiteit. Veel mensen kennen dan ook het gevoel van kramp na heel intensief te hebben gesport.

Maar again, het blijft een theorie. We weten het allemaal niet zeker. Het kan helpen om wat oefeningen te doen voor je naar bed gaat, waarbij je voorzichtig je kuit stretcht. Als je echt heel vaak last hebt van kramp, is een bezoekje aan de huisarts misschien wel de beste oplossing.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Waarom word je soms wakker door kramp in je been? Wij zochten het uit
Sluiten