Anne Broekman
Anne Broekman Persoonlijk 24 nov 2017
Leestijd: 1 minuut

Heb jij een krap budget? Dan ben je tóch guller dan iemand met veel geld

Het lijkt tegenstrijdig, maar toch is het bewezen: mensen die minder geld te besteden hebben, zijn vrijgeviger dan mensen met een dikkere beurs, zo blijkt uit verschillende psychologische studies.

Guller dan de rijken

Iedereen die vroeger een krantenwijk liep en rond nieuwjaar langs de deuren ging met de beste wensen, kan het beamen: in een villawijk werd vaak opvallend minder fooi opgehaald dan in een buurt met een lager inkomen. Wie krap zit in het geld, is zeker niet per definitie gierig. Sterker nog: mensen uit een lagere sociale klasse zijn guller en geven meer geld aan goede doelen dan mensen uit een hogere sociale klasse, aldus psychologisch onderzoek van Yale universiteit en de universiteit van Californië. En daar blijft het niet bij. Ook zijn personen die ‘op de kleintjes moeten letten‘ vriendelijker tegen onbekenden, zullen ze sneller een ander helpen en vertrouwen ze anderen vlugger.

Meer compassie

Hoe valt dit te verklaren? Volgens psychologen hebben mensen met minder geld meer medeleven en compassie met anderen. Ook zijn ze meer gericht op hun omgeving en de behoeften van anderen. Ook denken de onderzoekers dat mensen die wél genoeg te besteden hebben, meer gefocust zijn op zichzelf en hun eigen doelen. Ook kijken zij meer naar de toekomst, terwijl personen met een krapper budget meer in het heden leven.

Bron: Hnl.be

Handig voor tijdens het kerstshoppen: Dankzij deze armband geef je nooit meer te veel geld uit

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Heb jij een krap budget? Dan ben je tóch guller dan iemand met veel geld
Sluiten