Els van Asseldonk
Els van Asseldonk Mind 10 okt 2014
Leestijd: 2 minuten

Krijg meer zelfvertrouwen in twee minuten

Deze truc is best briljant. Waar draait het om? Nou, heb je ooit een power pose (krachtpose) gedaan?

Sociaal psycholoog Amy Cuddy vertelt in haar TED Talk het voordeel van ‘power posing’. Sterk in de schoenen gaan staan, letterlijk als een soort van Wonder Woman, zorgt er niet alleen voor dat je er vol zelfvertrouwen uitziet, door de chemische reactie in je hersenen voel je je ook écht moediger.

Power pose voor meer zelfvertrouwen

The New York Times schreef er dit over:

“Volgens Cuddy steken de mannen in haar Harvard klas hun armen recht naar boven wanneer ze een vraag beantwoorden, terwijl de vrouwen hun arm buigen. ‘Ze raken vaak hun gezicht of nek aan en kruisen hun enkels. Deze houdingen associeren we onderbewust met zwakte en intimidatie waardoor we minder laten zien wie we echt zijn.”

In 2010 schreef ze er een paper over samen met twee andere onderzoekers. Ze lieten deelnemers twee minuten alleen in een ruimte staan en hem/haar sterke poses aannemen (zeg: voeten op bureau met je vingers gekruist achter je hoofd).

Wat bleek? Het testosterongehalte in het bloed was ongeveer 20% gestegen en het stresshormoon cortisol was met 25% afgenomen.

Sinds haar TED Talk ontving Cuddy talloze e-mails. Daar blijkt wel uit hoeveel verschil een simpel idee kan maken: nerveuze tentamenmakers haalden ineens een 8 en sportcoaches maakte van hun slechte team een team vol champions.

Best wel handig natuurlijk, voor wanneer je een belangrijk gesprek hebt of een presentatie. Sneak even naar het toilet toe en doe een pose (bijvoorbeeld je armen boven je hoofd houden). Waarschijnlijk voelt het in het begin verschrikkelijk gek, maar je zult zien dat het helpt.

Omgekeerde wereld

Actrice Allison Williams speelt in de hitserie Girls een hard en gesloten typ: Marnie. Allison gebruikt de techniek juist omgedraaid: ‘Marnie laat meestal haar schouders hangen, met haar armen over elkaar, in een soort van defensieve houding.’

Kleine dingen, zoals rechtop zitten, maken een enorm verschil in wat je uitstraalt en hoe jij je voelt!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Krijg meer zelfvertrouwen in twee minuten
Sluiten