Jitra Janssonius
Jitra Janssonius Persoonlijk 16 nov 2016
Leestijd: 4 minuten

Krijgt jullie kind zijn of jouw achternaam? Of die van allebei?

Onlangs is er bij de tweede kamer een petitie ingediend, waarin gepleit wordt om kinderen automatisch de achternaam van beide ouders te geven. Wat zijn daarvan de voordelen? En werkt dit wel? Famme’s Jitra denkt er het hare van.

Als je getrouwd bent en je legt niets vast, dan krijgt je kind automatisch de achternaam van de vader. Als je niet getrouwd bent en je legt niets vast, dan heeft je kind automatisch de achternaam van de moeder. En anders kun je sinds 1998 in Nederland kiezen welke achternaam van de ouders je aan je eerste kind geeft. Daaropvolgende kinderen krijgen automatisch dezelfde achternaam. Tot zover hoe het nu zit. Volg je het nog?

De volgende generatie

De Amsterdamse Laura Kraak vindt dat dit anders moet. ‘Een kind is toch afkomstig van twee personen, dus waarom zou dat kind dan niet twee achternamen kunnen dragen? Een aantal andere landen heeft de laatste jaren dezelfde wetgeving doorgevoerd,’ stelt ze. Zo is in België de dubbele achternaam één van de standaard keuzes. Helaas is het daar nog niet zo’n succes gebleken; slechts 1 op de 30 nieuw geboren kinderen draagt de naam van beide ouders. De reden? Wellicht heeft het iets met de onduidelijkheid te maken die ontstaat als een volgende generatie gaat trouwen en kinderen gaat krijgen. Maar ook daar heeft Laura een oplossing voor: ze pleit voor een maximum aan twee namen per kind cq. volwassene.

Een naam voor je kind kiezen

Maximaal twee per persoon

Maar kies je dan voor een combinatie uit de vier namen van beide ouders of kies je voor de twee namen van één van de ouders? En werk je daarmee niet het hele doel van deze petitie tegen? Een kind zou immers de naam van beide ouders moeten dragen. In Spanje is gekozen om altijd de vaders naam te laten staan. Dus je draagt de naam van beide ouders tot je gaat trouwen. Daarna weegt de naam van vader het zwaarst in je nieuwe namen combinatie. Ook kinderen krijgen dan een combinatie van de vaders namen die in de namen van de ouders genoemd staan. Naar mijn idee ben je dan weer terug bij het begin.

Die Lange

Het mooie aan de achternaam is dat de geschiedenis van een persoon te herleiden is. De achternaam wordt al sinds de vijfde eeuw na Christus gebruikt. Het patroniem (oftewel vadersnaam, zoals Jassen van Jans’ zoon) zorgt ervoor dat iedereen weet waar je vandaan komt. Een andere vorm van achternaamgebruik is de daadwerkelijke geografische afkomst. ‘Van Velzen’ en ‘van Tilburg’ zijn hiervan voorbeelden. Daarnaast heb je natuurlijk de beroeps- en uiterlijke kenmerken zoals ‘Bakker’ of ‘de Lange’. Al met al namen die je afkomst verraden.

LEES OOK: waarom ouders hun kinderen steeds vaker rare namen geven

Vissen in een zee van namen

Persoonlijk ben ik tuk op tradities en ben ik trots op de achternaam die ik van mijn vader kreeg. Feit dat ik hier trots op ben, doet niets af aan het gevoel voor mijn moeder of haar familie. Als ik op zoek wil naar mijn geschiedenis ben ik al een aardige detective om alle vertakkingen te kunnen herleiden. Ik krijg medelijden met de kinderen van de toekomst die in een nog veel grotere namenzee moeten gaan vissen. Volgens mij gaat het bij naamgeving dan ook om de indentiteit van je kind en zijn of haar geschiedenis. Die wordt met deze wetswijziging naar mijn mening onnodig ingewikkeld.

LEES OOK: de kracht van vijf kleine familietradities

Gelijkheidsbeginsel

Dat het zoals Laura zegt in strijd zou zijn met het gelijkheidsbeginsel vind ik wat zwaar aangezet. Je kunt namelijk sinds 1998 al kiezen welke naam van welke ouder je het kind wilt geven. Ook als je getrouwd bent. Volledig in lijn met het gelijkheidsbeginsel lijkt me. Natuurlijk gun ik iedereen zijn vrije keus als het gaat om de naamgeving van je kinderen, maar als je heel graag beide ouders vernoemd wil hebben, laat dan je creativiteit los op de eerste, tweede of derde voornaam. Want om de geschiedenis van de toekomst makkelijk te houden, lijkt het me juist heel goed dat er voor de achternaam een keus gemaakt moet worden.

Moeite met kiezen? Lees dan dit artikel over keuzestress en hoe je hiervan af kunt komen.

Standaard beide achternamen voor je kind? Laat ons weten wat je vindt via onze Facebookpagina.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Krijgt jullie kind zijn of jouw achternaam? Of die van allebei?
Sluiten