Lizette van Loenen
Lizette van Loenen Kids 19 mei 2017

Huh: kun jij deze rekensom oplossen die voor kids uit groep drie bedoeld is?

Kinderen zijn slimmer dan je denkt, moeten de makers van een rekensommetje dat het internet over gaat gedacht hebben. Het gaat om een cirkel die verdeeld is in vier vlakken met daarin verschillende cijfers. In het midden staat een cirkel met het cijfer 3 erin. In de overige cirkels zijn de cijfers weggelaten. Aan de kinderen om die in te vullen.

We weten niet wie dit ‘sommetje’ bedacht heeft, maar één ding weten we bijna zeker: geen enkel kind uit groep drie (ja, deze vraag werd voorgelegd aan kinderen uit groep 3 in Singapore) denkt op de manier waarop ze willen dat je denkt bij het oplossen van dit raadsel.

Bonusvraag

De bonusvraag op de toets luidt: ‘Lees de vraag nauwkeurig. Schrijf de juiste antwoorden op de lege plekken. Je kunt extra punten verdienen als je de juiste antwoorden opschrijft. Er worden geen punten afgetrokken bij het geven van foute antwoorden.’ Iemand maakte een foto van de vraag en plaatste ‘m op een forum, waar uit de reacties blijkt dat veel mensen er bést wat moeite mee hebben.

LEES OOK: Mensen die laat naar bed gaan en snoozen zijn slimmer

En de goede antwoorden zijn…

En? Makkie toch? Eerlijk gezegd hebben we er minimaal een kwartier naar gestaard, alles op- en afgetrokken, door elkaar gedeeld en vermenigvuldigd, maar niks leek op het juiste antwoord. Klopt, want dat is nu juist wat ze níet willen dat je met het raadseltje doet. Een andere manier van denken is het enige juiste antwoord, kijk maar:

Het hele idee is dat je moet opschrijven hoeveel cijfers bestaande uit twee getallen het lege rondje aantikt. Het bovenste rondje tikt de 18 en de 10 aan (twee getallen bestaande uit twee cijfers), het rechter rondje de 10 en de 12 (dus ook twee), de onderste de 2 en de 12 (dus één dubbel getal) en de linker de 18 en de 2, dus ook één getal bestaande uit twee cijfers. Béétje flauw, vinden we wel. Maar goed, als je kind er ook ooit mee komt aanzetten, weet jij in elk geval de oplossing.

9 x gekke gewoontes die bewijzen dat je eigenlijk hartstikke slim bent!

Hardwarezone Forum

Reageer op artikel:
Huh: kun jij deze rekensom oplossen die voor kids uit groep drie bedoeld is?
Sluiten