Els van Asseldonk
Els van Asseldonk Body februari 25, 2016

Kunnen we nu eindelijk deze mythe over miskramen vergeten?

Je hoort het regelmatig: het verhaal dat je na een miskraam máánden moet wachten voordat je weer zwanger mag worden. Nieuw onderzoek claimt dat dat onzin is en je écht niet zo lang hoeft te wachten.

Het onderzoek werd gepubliceerd in het recentste nummer van Obstetrics & Gynecology. De onderzoekers keken naar de data van 998 vrouwen die allemaal een miskraam hadden gehad bij 20 weken zwangerschap of eerder. Na de miskraam volgde het team de vrouwen nog zes cyclussen.

Wonder boven wonder gaan de resultaten dwars tegen het oude advies in. Vrouwen die binnen drie maanden wéér zwanger probeerden te worden hadden meer kans op een succesvolle zwangerschap dan degene die langer wachtten. De vrouwen die zo snel alweer zwanger waren, hadden geen extra verhoogde kans op complicaties. Een eerdere studie uit 2010 claimt hetzelfde. Kortom: als jij er klaar voor bent, dan is het waarschijnlijk ook zo.

Emoties

Het neemt helaas niet weg dat een miskraam een emotionele aanslag is op je psyche. Daarom kan het alsnog verstandig zijn om het even rustig aan te doen en aan je mentale herstel te werken.

‘Hoewel onze data niet laat zien dat je moet wachten voordat je weer zwanger wordt, moeten koppels wel de tijd nemen om het verlies te verwerken voordat ze proberen een kind te krijgen,’ zegt Karen Schliep, één van de onderzoekers in een persverklaring. ‘Voor degenen die er klaar voor zijn, onze bevindingen laten zien dat het aloude advies om te wachten mogelijk onrechtvaardig is.’

Dus: zijn jij en je partner er mentaal helemaal klaar voor, dan is je lichaam dat waarschijnlijk ook.

Praat mee over dit onderwerp op onze Facebook >

Reageer op artikel:
Kunnen we nu eindelijk deze mythe over miskramen vergeten?
Sluiten