Lizette van Loenen
Lizette van Loenen Kids 25 sep 2017

Onderzoek: de kwaliteit van gastouders wordt niet goed in de gaten gehouden

In plaats van je kind naar de BSO of de crèche te sturen, kun je ook voor een gastouder kiezen die je kind opvangt als je niet thuis kunt zijn. In een uitzending van televisieprogramma De Monitor van afgelopen zondag blijkt dat er echter niet genoeg zicht is op de kwaliteit van gastouders in de vier grote steden van ons land.

Taal en veiligheid

De GGD voert deze controles normaal gesproken uit, en zij concluderen dat ‘zaken bij gastouders niet goed gingen’. Zo zouden er in eerste instantie grote verschillen zijn tussen het ene en het andere gastgezin. Dat maakte wethouder Saskia Bruins bekend, zij was te gast in het televisieprogramma. Ook zei ze dat ze maar vijf procent van de gastouders in Nederland hoeft te controleren en dat er bij deze controles vooral bleek dat het lang niet altijd goed gaat op het gebied van taal en veiligheid. Zij vindt daarom dat er meer gastouders moeten worden gecontroleerd, en dat er ‘stevigere criteria moeten worden gezet op de gastouderopvang’.

LEES OOK: Deze moeder weigert haar dochter naar een opvang met dikke vrouwen te sturen (en dit is waarom)

Betere kwaliteit

Om makkelijk in contact te komen met gastouders in de buurt, zijn er veel gastouderbureaus die bemiddelen tussen gastouder en de ouders van kinderen. Uit het onderzoek kwam naar voren dat de kwaliteit van deze bureaus nogal ver uit elkaar ligt. ‘Sommigen zijn heel actief, anderen weer helemaal niet’, zei Saskia. Daarom vindt ze dat de kwaliteitseisen van de bureaus moeten worden bijgesteld.

Goedkoper

Vorig jaar gingen ruim 800 duizend kinderen naar gesubsidieerde kinderopvang, waarvan 151.050 naar gastouders. Het voordeel van gastouders is dat er meer aandacht voor een kind is, en dat de opvang in een huislijke sfeer is. Daarnaast is het vaak ook een stuk goedkoper dan reguliere kinderopvang.

h3>OPROEP

We zijn heel erg benieuwd naar de ervaring met gastouders in de praktijk. Dus breng jij je kind liever naar een gastouder, en wil je je (positieve of negatieve) ervaringen met ons delen? Stuur dan een mail naar [email protected] Dit mag trouwens ook als je zelf een gastouder bent.

Die duurzame kinderopvang, krijgen we daar betere kinderen van?

Nu.nl

Reageer op artikel:
Onderzoek: de kwaliteit van gastouders wordt niet goed in de gaten gehouden
Sluiten