Lizette van Loenen
Lizette van Loenen Kids 18 sep 2016
Leestijd: 2 minuten

Laat het ze maar niet horen! Tablets zijn goed voor ontwikkeling fijne motoriek

Het liefst laten we onze kinderen niet zo vaak op de iPad spelen, want beeldschermtijd. Maar uit recent onderzoek is gebleken dat het spelen met een tablet zo slecht nog niet is.

Kinderen tussen de 19 en 36 maanden oud die regelmatig in de weer zijn met een tablet, hebben een fijnere motoriek dan kinderen die niet of nauwelijks op een tablet spelen. Onderzoekers zijn er nog niet helemaal over uit of kinderen juist een fijne motoriek van het spelen met de tablet krijgen, of dat kinderen met een fijne motoriek sneller naar een tablet grijpen. N=3 bij Famme’s hoofdredacteur doet vermoeden dat het eerste het geval zou kunnen zijn. Alledrie haar jongens grepen al vroeg naar Ipad’s en andere tablets in het huis terwijl ze lang niet allemaal even fijn in hun motoriek waren als peuter.

Jong geleerd…

Onderzoekers analyseerden 715 gezinnen met kinderen tussen de zes en 36 maanden oud. Ouders moesten tijdens het onderzoek aangeven hoe vaak hun kind gebruik maakte van een touchscreen, wanneer de kinderen voor het eerst gebruik gingen maken van een touchscreen en hoe vaak en hoelang de kinderen met een touchscreen bezig waren. De meeste waren er al vroeg bij: ruim 51 procent van de kinderen van zes tot elf maanden blijkt dagelijks een touchscreen in handen te hebben.

LEES OOK: Ai! Video laat zien hoe technologie het leven van onze kinderen overneemt

Voordelen van tablets

En hoe ouder de kinderen worden, hoe vaker ze op een tablet spelen. 92 procent van de kids tussen de 19 en 36 maanden spelen er dagelijks mee. Sommige onderzoekers zijn overtuigd van de voordelen van het gebruik van tablets, anderen zetten er hun vraagtekens bij. Écht steenhard wetenschappelijk bewijs van de effecten op kinderen door het gebruik van tablets is er (helaas) nog niet.

Eerst swipen, dan praten: Een gemiddelde 2-jarige kan een tablet bedienen >

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

frontiersin.org

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Laat het ze maar niet horen! Tablets zijn goed voor ontwikkeling fijne motoriek
Sluiten