Muriel Oonincx
Muriel Oonincx Mind 22 jun 2017

Laat je kinderen zich vooral vervelen deze zomer (als je het beste met ze voorhebt)

De puzzel is gelegd hoor deze zomervakantie. Kinderkamp week één zit er net op, voetbalklasje in week drie komt er aan, zwemcursus diploma A en C en speeldates met vriendjes. Opdat je kinderen zich vooral vermaken (en jij de opvang goed geregeld hebt). Goed toch? Niet, als je het advies van psychologen leest. Kinderen die zich vervelen ontdekken pas echt wat ze in hun mars hebben.

Kinderen en verveling

Ik zal maar meteen eerlijk toegeven dat ik ook worstel met werk en de combinatie kinderen die zes weken vrij zijn (google jij ook dit deze zomer?). Hoe andere (werkende) ouders het doen weet ik niet. We hebben opa en oma’s, maar die nemen niet snel even drie jongetjes onder hun hoede. Dus regel je het een en ander. Het is toch goed en leuk dat ze beter leren voetballen, op kamp kunnen timmeren, zwemmen en ravotten en en passant ook nog even hun zwemdiploma kunnen halen?

Oei: deze invloed heeft de pandemie op de schermtijd van onze kinderen…

Ontdekken en leren

Psychologen en pedagogen zeggen echter iets heel anders. Je kinderen volproppen met activiteiten is totaal onnodig en zou ze wel eens kunnen weghouden van het ontdekken waar ze echt warm voor lopen.

Als ouders zijn we veel te veel bezig met invullen wat wij denken dat goed voor ze is, terwijl een kind het nodig heeft om er zelf achter te komen. Leren door te doen en ontdekken, dus. En daar helpt vervelen bij!

Volgens kinderpsycholoog Lyn Fry is het heel simpel. In een artikel in Quartz legt ze uit: ‘Als ouders de hele tijd bezig zijn de vrije tijd van hun kinderen op te vullen, zullen ze nooit leren die vrije tijd zelf in te vullen. Verveling is cruciaal bij de ontwikkeling van een interne drive die ruimte biedt aan ware creativiteit.

Jong geleerd, oud gedaan: tips om kinderen goede gewoonten aan te leren

Tischa Neve, de bekende Nederlandse kinderpsycholoog beaamt de stelling van Lyn Fry. Zeker na een hectisch schooljaar is het goed als kinderen even niets hoeven en doen. Tot rust komen. Een beetje lanterfanten en rondhangen is heel goed voor ze.

Het lijkt erop dat verveling makkelijk opgelost wordt door de verleidingen van internet en gamen. Maar dan ga je voorbij aan de kunst en kunde van het nietsdoen.

Lyn Fry vult nog aan met tips over hoe je dan het beste de zomer kunt invullen: ‘Maak een lijst met je kind (boven de vier jaar oud) met alles wat je de komende weken leuk zou vinden om te doen.

Dat kan van heel simpel tot wat uitdagender zijn. Denk aan het lezen van een heel boek, tot het spelen van een heel potje Monopoly met het hele gezin. Maar denk ook aan complexere activiteiten als koken voor papa en mama, een kunstwerk schilderen op een ezel of met een camera oefenen met fotograferen.’ Mocht er dan gezeurd worden over dat de zomer saai is dan kun je de lijst te voorschijn toveren.

Ook lezen: Last van vakantieverveling? Goedzo!

Probeer als jouw kind zich stierlijk lijkt te vervelen niet toch het heft in handen te nemen, betogen psychologen. Na een tijdje zullen ze zichzelf bij de ‘kladden moeten vatten’ om iets te verzinnen. Als dat uiteindelijk lukt zullen ze dat ook echt aan zichzelf kunnen toeschrijven en dat maakt ze zelfstandig.

Toneelspel van avonturen

Ik besluit om de activiteitenkalender wat terug te schroeven en ook niet alle gaatjes te dichten met tv, spelletjes op de computer of ik noem een zijstraat, Pokemon Go.

Gisteren heeft de oudste zoon zijn verjaardagscadeau (helemaal zelf) in elkaar gezet en dit gigantische LEGO kasteel is nu het toneelspel van hele Nexo Knight avonturen. De andere broers doen mee en de geluiden uit de kamer geven me een intens gelukkig gevoel.

Het zal niet altijd makkelijk zijn om zo te werk te gaan, maar ze zullen me er later dankbaar voor zijn…

Onderneem deze activiteiten met je kids als het buiten veel te heet is

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Laat je kinderen zich vooral vervelen deze zomer (als je het beste met ze voorhebt)
Sluiten