Redactie
Redactie Erop uit 16 apr 2015

Laat jij je kind(eren) alleen in het park spelen?

Het was niet de eerste keer dat de 10-jarige Rafi en zijn 6-jaar oude zusje Dvora door de politie van de straat geplukt werden. Ze liepen in hun woonplaats vlakbij Washington ‘s middags rond een uur of vijf van het park terug naar huis. Alleen. Althans, met z’n tweeën. Een wandeling van anderhalve kilometer.

Eerder hadden hun ouders ze in het park achtergelaten met de boodschap ‘dat ze om zes uur thuis moesten zijn’. Een ritueel dat de betreffende ouders en hun kinderen al jaren zo doen.

Maar daar was de politie die de kinderen voor de tweede keer (in vier maanden tijd) tegenkwam het duidelijk niet mee eens. In plaats van de kinderen naar huis te brengen, escorteerde de politiewagen ze regelrecht naar de Kinderbescherming. Want, zo meldde de politie al na de eerste ‘aanhouding’: volgens hen is deze manier van doen een vorm van verwaarlozing.

Verwaarlozing of verantwoordelijkheid?

De ouders geven hun kinderen zeer bewust de vrijheid en verantwoordelijkheid om deze afspraak na te komen en de wandeling ‘alleen’ af te leggen. Volgens de ouders (die, zo meldt het bericht erbij, hoogopgeleid zijn) leren hun kinderen op deze manier snel zelfstandig te zijn en zijn ze zich al op jonge leeftijd bewust van hun verantwoordelijkheden. Een heel andere uitleg dan die van de Amerikaanse politie.

Saillant detail: de Kinderbescherming belde de ouders pas om acht uur ‘s avonds om te zeggen dat de kinderen bij hun gebracht waren. Toen waren zij dus al twee uur, lichtelijk in paniek, naar de kinderen aan het zoeken. Het duurde vervolgens nog tot half 11 voordat de Kinderbescherming Rafi en Dvora liet gaan. Daarvoor moest moeder Danielle eerst een formulier ondertekenen waarop zwart op wit staat dat ze haar kinderen voortaan niet meer zonder toezicht buiten mag laten spelen.

Discussie

De zaak zorgde eerder in Amerika – en daarbuiten – voor veel ophef. Zowel de aanpak van de ouders – die zouden de kinderen teveel vrijheid geven en daarmee blootstellen aan gevaar, als die van de overheid – die zou zich teveel bemoeien met de opvoeding van kinderen.

Wat vind jij? Zou jij je kinderen alleen buiten laten spelen en afspraken met ze maken dat ze op eigen houtje naar huis komen? Vind je dat de overheid te ver gaat als ze dit verwaarlozing noemen? Deel je mening met Famme.

Wil jouw kind niet graag naar buiten? 8 tips om je kind te motiveren! >

Reageer op artikel:
Laat jij je kind(eren) alleen in het park spelen?
Sluiten