Noortje Molenaar
Noortje Molenaar Kids 18 mei 2017
Leestijd: 2 minuten

Ontroerende foto’s: moeder geeft laatste keer borstvoeding voor chemokuur begint

De laatste keer borstvoeding geven is voor veel moeders een emotioneel moment. Soms is het een keuze, soms zijn er andere omstandigheden. De Amerikaanse Ashley Kostiuk had helemaal geen keuze. Toen er bij haar borstkanker werd ontdekt, stortte haar wereld in en moest ze direct de borstvoeding afbouwen die ze aan haar zoontje gaf.

Nadat het verschrikkelijke nieuws insloeg als een bom, was er geen tijd te verliezen. Ashley ontdekte in 2016 tijdens het voeden van haar baby een knobbeltje in haar borst. Een enorme klap, maar naast de consequenties voor zichzelf, dacht ze vooral aan de gevolgen voor haar kinderen.

Laatste normale momenten

Haar goede vriendin (en fotografe) Jaclyn Briggs vertelt: ‘Kanker betekent minder tijd met haar kinderen en eerder stoppen met de borstvoeding van haar zoontje. Dus de ochtend voordat de behandelingen en doktersafspraken begonnen, vertrok ik met mijn camera naar Ashley’s huis. Haar man was er gelukkig ook voor de nodige steun en om hun 3-jarige meisje te vermaken, die geen idee had wat voor bizarre dagen er aan zaten te komen. Die onschuld en onwetendheid was voor even heel fijn.’

Net als ze zo vaak deed, zat Ashley met haar baby in de schommelstoel. Dicht tegen elkaar aan, nog even ‘genieten’ van deze laatste ‘normale’ momenten.

Tranen

‘Ze legde hem aan haar borst en toen hij met z’n handjes naar haar gezicht greep en even later lachte, stroomden de tranen over haar wangen. Zo’n intense moeder-kind moment. Hier leef je als moeder voor. En daarom is het zo ontzettend moeilijk om dit achter je te moeten laten.’

Nog niet klaar

Ashley is sinds kort klaar met de chemokuur en heeft een dubbele borstamputatie moeten ondergaan. Maar ze is nog lang niet de oude. De herstelperiode gaat nog veel tijd in beslag nemen. Volgens een inzamelingspagina – speciaal opgericht om het gezin financieel te ondersteunen in alle ziekenhuiskosten – heeft ze nog een aantal operaties en minimaal zes weken bestraling voor de boeg.

Foto’s symbool voor moed én geluk

Hoewel de foto’s volgens Jaclyn symbool staan voor de moed en kracht van moeders, omdat ze zichzelf vaak op de laatste plaats zetten, laten ze ook zien dat kanker geen onderscheid maakt en het iedereen kan treffen.

‘Maar ik hoop dat als Ashley later naar de foto’s kijkt, ze ook het geluk kan voelen dat ze wél voor haar kinderen heeft kunnen zorgen. Niet alleen door het voeden, maar ook door er op tijd bij te zijn geweest, zodat ze straks nog héél lang van ze kan genieten.’

Bekijk hier de prachtige fotoserie:

Bron foto’s: Capture Your Moment Photography

Meer van deze bijzondere verhalen lezen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Popsugar

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Ontroerende foto’s: moeder geeft laatste keer borstvoeding voor chemokuur begint
Sluiten