Lizette van Loenen
Lizette van Loenen Persoonlijk 13 mei 2017

Kun je lachen met je partner? Dat is heel goed nieuws

Naast dat-ie lief, betrouwbaar, spontaan en een goede vader moet zijn, staat een flinke portie humor vaak ook hoog op het lijstje van karaktereigenschappen van menig vrouw als het om hun droomman gaat. Lachen met je partner is ontspannend en het zorgt voor een goede band. Nu blijkt ook dat als jij en je wederhelft dezelfde soort humor hebben, je relatie wel tegen een stootje bestand is.

Geen wonder dat we op zoek zijn naar een humoristische wederhelft. Er is namelijk een wetenschappelijke reden voor. Uit onderzoek van de Universiteit van Kansas, onder leiding van professor Jeffrey Hall, blijkt dat stellen die samen kunnen lachen lang bij elkaar blijven.

Grote impact

Het onderzoek is zeer breed en daarom ook representatief. Hall en collega’s hebben namelijk 39 studies van de afgelopen dertig jaar geanalyseerd, waar zo ongeveer 15 duizend volwassen mannen en vrouwen voor zijn onderzocht. Steeds kwam naar voren dat humor een grotere impact op een relatie heeft dan we misschien denken.

LEES OOK: 20 x liefdes kaarten voor stellen met humor

Inside jokes

‘Het gaat er niet om of je in staat bent een goede grap te vertellen, maar meer dat je elkaars humor aanvoelt en samen die humor creëert’, zegt Jeffrey. ‘Of dat nu inside jokes zijn of de hele dag herhalen wat de kinderen voor grappige dingen zeggen. Lachen zorgt voor een ontspannen sfeer, en een ontspannen sfeer maakt een relatie leuk. Als je elkaars humor begrijpt brengt het stellen dichter bij elkaar en maakt het de band sterker.’

Geen zwarte humor

Volgens Jeffrey is een zelfde gevoel voor humor niet alleen belangrijk als het gaat om liefdesrelaties, maar ook bij vriendschappen. Een vriendschap waarin mensen veel met elkaar lachen, is vaak sterker. Een belangrijk detail is volgens Jeffrey wel dat je mét je partner kunt lachen en niet óm hem/haar. Een zwartgallig gevoel voor humor zoals sarcasme kan ervoor zorgen dat je partner juist het tegenovergestelde voelt, en de onderliggende toon negatief kan opvatten.

Herken jij jezelf? 7 x tekenen dat je een droog gevoel voor humor hebt

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Kansas University

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Kun je lachen met je partner? Dat is heel goed nieuws
Sluiten