Laurien Bleeker
Laurien Bleeker Gezondheid 31 mrt 2023
Leestijd: 3 minuten

Zo herken je lactose-intolerantie bij jonge kinderen

Hoewel lactose-intolerantie niet vaak voorkomt bij jonge kinderen, kan je kind wel degelijk last hebben na het eten of drinken van lactose-houdende producten. Lactose, ook wel melksuiker, komt voor in melk, melkproducten en producten waar melkbestanddelen in verwerkt zijn. Dat zijn bijvoorbeeld roomboter, smeerkaas, pudding en veel kant-en-klaarproducten.

Met lactose-intolerantie krijgt je kind last van zijn buik na het eten of drinken van producten waar lactose in zit. Dat uit zich in verschillende symptomen, vooral buikpijn is een vervelend kenmerk van deze intolerantie.

Wat is lactose-intolerantie eigenlijk?

Lactose is melksuiker en deze vorm van suiker komt van nature voor in moedermelk en de meeste dierlijke melksoorten. Denk aan koemelk, maar ook schapen-, geiten-, en paardenmelk. Het lichaam verteert lactose normaal gesproken door middel van het enzym lactase. Dat wordt aangemaakt in de wand van de dunne darm. Wordt dit niet of niet genoeg aangemaakt, dan kan lactose niet of niet goed verteerd worden. De melksuiker die niet verteerd wordt, komt dan in de dikke darm terecht en dat zorgt voor vervelende symptomen zoals buikpijn en winderigheid. Dit wordt lactose-intolerantie genoemd.

Baby’s maken meestal genoeg lactase aan om lactose te kunnen verteren. Nadat je kind drie jaar is geworden neemt de productie van lactase af. Dan bestaat er een kans dat je kind lactose-intolerant wordt. Ook kan lactose-intolerantie erfelijk zijn, echter is dit wel heel zeldzaam. Andere oorzaken zijn een darmwandinfectie of geïrriteerde darmwand door bijvoorbeeld buikgriep. De intolerantie voor lactose kan in dat geval tijdelijk zijn.

Hoe merk je dat je kind lactose-intolerant is?

De belangrijkste symptomen van lactose-intolerantie zijn buikpijn of krampen in de buik. Daarnaast kan je kind diarree krijgen die zurig ruikt en soms een vreemde kleur heeft zoals groenig of wittig. Je kind kan een opgeblazen gevoel hebben en last hebben van winderigheid. Soms is een kind ook misselijk kort na het eten of drinken van producten waar melksuiker in zit.

Het verschil tussen lactose-intolerantie en koemelkallergie

Lactose-intolerantie wordt soms verward met koemelkallergie, alleen is dit niet hetzelfde. Bij koemelkallergie kan je kind wel last hebben van de symptomen van lactose-intolerantie, maar vaak komen daar nog andere dingen bij zoals huiduitslag, hoesten of kortademigheid.

Welke producten bevatten lactose?

Veel producten die we in Nederland dagelijks eten en drinken bevatten lactose. Denk aan alle soorten melk waaronder chocolademelk, maar ook in sommige soorten kaas. Zoals feta, geitenkaas en smeerkaas. Lactose komt verder voor in vele fruitzuiveldranken, bijvoorbeeld Fristi, maar ook in yoghurt, kwark, vla, slagroom, roomijs en zure room en in roomboter. Verder vind je het in vele voorverpakte voedingswaren zoals pannenkoeken.

Check je de ingrediëntenlijst, dan kun je letten op de volgende benamingen:

  • Magere melkbestanddelen, droge melkbestanddelen
  • Melkpoeder, magere melkpoeder, volle melkpoeder, wrongel, melkderivaat
  • Wei, weipoeder, melkzout, caseïne, caseïnaat
  • Lactose, melksuiker, melkeiwit, gehydrolyseerd melkeiwit
  • Boterconcentraat, boterolie, boter(poeder) melkvet, melkzout
  • Lactalbumine, lactoferrine, beta-lactoglobuline, lactoperoxidase, lactoval, recaldent, transglutaminase, nisine (E234)

Gelukkig zijn er veel alternatieven in de winkel verkrijgbaar. De meeste supermarkten hebben een assortiment met lactosevrije producten en vaak zijn plantaardige producten ook een goed alternatief, omdat die meestal geen lactose bevatten.

Heeft je kind last van buikpijn of krampen, vreemde ontlasting of iets anders? Raadpleeg dan altijd de huisarts.

Is jouw kind lactose-intolerant? Dan kun je toch nog een heleboel lekkere dingen koken

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme