Lang leve de koning

Een primeur, sinds 120 jaar vieren we koningsdag en daar heeft Phileine allerlei wilde gedachten bij. Of valt dat wel mee?

Lieve Koning Willem-Alexander,

Of zou ik moeten beginnen met ‘Zijne Majesteit de Koning’? Volgens de etiquette wel maar op één of andere manier voelt dat zo afstandelijk. Ik zal niet zo vrij zijn om meteen te tutoyeren, dat kan altijd nog.

47 kaarsjes

Allereerst wil ik u natuurlijk feliciteren met uw naderende verjaardag. Nog maar twee nachtjes en dan mogen er alweer 47 kaarsjes op de taart. Een heerlijke leeftijd lijkt me. Voor veel mensen een leeftijd rondom welke er wordt nagedacht over het leven. Wat heb ik bereikt, wat wil ik nog bereiken? Ik kan me niet heel goed voorstellen dat u met dezelfde vragen worstelt. U heeft al aardig wat bereikt lijkt me.

Koninklijk katertje?

Toch vraag ik me af hoe u dan wakker wordt op zo’n dag. Ik stel mij zo voor dat u wellicht last heeft van een klein Koninklijk Katertje nadat wij met heel Nederland weer massaal aan de oranjebitters hebben gezeten omwille van uw verjaardag. Nadat u weer een dag lang heeft mogen genieten van Oud Hollandsche Spelletjes, begeleid door ernstig fanatieke onderdanen. Nadat u weer een dag met pijn in de kaken van het glimlachen heeft mogen wuiven naar duizenden telefoonschermpjes.

Ontmaagding

Maar dit jaar is er natuurlijk wel sprake van een primeur. Een eerste keer. Een ontmaagding zo te noemen. Want voor het eerst spreken we in het ganse Koningkrijk van een Koningsdag. Na ruim 120 jaar de vrouwelijke versie van deze dag gevierd te hebben is het nu tijd voor verandering!

‘We gaan geblindeerd parachutespringen’

We gaan er een echte Mánnendag van maken. Dus geen hupsende groepjes dans Mariekes meer maar een slinger van stoere Hell’s Angels op vette Harleys. Geen mierzoete sessies koekhappen meer maar geblindeerd parachute springen vanuit een vooroorlogs toestel.
Geen sjoelen, zaklopen, hinkelen of ander Hollandsch vertier meer maar keihard pilzen in de beste Amsterdamse kroegen. Omdat u een man bent. En mannen drinken bier op hun verjaardag. Toch?

Beste tabberd

Of houden we de traditie nog even in ere? Gaat u morgen toch gewoon weer in uw beste tabberd de bus in om met het gevoel van schoolreisje op pad te gaan. Op naar de Nederlander die zo hard zijn best doet er voor u en uw gevolg een leuke dag van te maken.
Met een vrouw als de uwe naast zich lijkt me dat niet eens het lastigste om te doen. Zij maakt er wel een feestje van. Als ‘t even tegenzit kijkt u haar dan diep in de Argentijnse ogen aan en u kunt er zo weer een paar uur tegenaan.

Kroegen

En dan in de avond alsnog lekker de kroeg in. En dat Maxima dan op de bar gaat staan en een toast uitbrengt.
‘Op deze fantastische man, de vader van mijn mooie meiden, de baas van dit gekke maar heerlijke landje, de man die oranje het nieuwe zwart laat zijn, de man die zo lekker gewoon is gebleven maar bovenal de man die mij laat lachen.’

Ik gun het u van harte, dat u in de avond gewoon lekker ‘gewoon’ uw verjaardag viert. Met fijne vrienden, fijne glazen en lieve woorden. En zonder opdringerige fotografen of Hollanders. Dan genieten wij overdag van het traditionele feest en zullen u gehuld in oranje met de welbekende vlaggetjes op onze wangen van harte in de watten leggen.

Hoezee Hoezee Hoezee!

Oranje groet,

Phileine

Reageer op artikel:
Lang leve de koning
Sluiten