Anne Broekman
Anne Broekman Gezondheid 16 nov 2017

Lang leve de winter: je kunt afvallen van de kou!

Ben jij een echte koukleum die zich bibberend door de maanden met een ‘r’ erin zwoegt? Fijn is anders, maar elk nadeel heb z’n voordeel. Van rillen van de kou kun je namelijk afvallen. Brrrr!

Afvallen

Al eerder werd bekend dat ons lichaam bruine vetcellen aanmaakt als we langere tijd aan kou worden blootgesteld. Deze bruine cellen verbranden energie om op die manier voor warmte te zorgen. En dat kan weer zorgen voor gewichtsverlies. Hoe vaker je het echt koud hebt, hoe meer bruine vetcellen je aanmaakt en hoe meer je kunt afvallen. Barbara Cannon, professor in de biomedische wetenschappen aan de Stockholm University, zegt hierover: ‘Hoeveel hangt af van persoon tot persoon, maar zo lang je niet extra veel gaat eten om de extra energieverbranding te compenseren, zal je wat gewicht verliezen.”

Beetje bibberen

Maar houdt dit in dat je helemaal moet vernikkelen van de kou om wat grammetjes te verliezen? Dat valt mee. Volgens onderzoek van Shingo Kajimura, professor in de celbiologie aan de University of California, zet het al zoden aan de kijk als je je thermostaat vijf graden lager zet. ‘Twee uur per dag in een kamer van ongeveer 18 graden is genoeg, zolang je je niet te warm aankleedt. Je moet het koel hebben en een beetje bibberen, maar je mag ook niet bevriezen natuurlijk.’

Niet blijvend

Maar pas op: voor mensen met hartproblemen is het erg ongezond om kou te lijden. Kou zorgt namelijk voor een hogere bloeddruk, wat kan leiden tot een hartaanval of beroerte. Ook is het effect niet blijvend. Zodra je je thermostaat weer op de normale temperatuur laat staan, worden de bruine vetcellen weer afgebroken. Helaas!

Je huid voelt aan als schuurpapier: 12x problemen die vrouwen die het altijd en eeuwig koud hebben sowieso herkennen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Lang leve de winter: je kunt afvallen van de kou!
Sluiten