Pamela Teodosieva - Reinbergen
Pamela Teodosieva - Reinbergen Mind 18 okt 2019
Leestijd: 3 minuten

Lang naar een beeldscherm kijken schadelijk voor kinderen? Daar is nieuw onderzoek naar gedaan

Elektronische apparaten met beeldschermen zijn niet meer uit de huidige maatschappij weg te denken. We hebben ze nodig thuis, op het werk en op school. Het journaal kijken, gegevens invoeren in Excel, een werkrapport schrijven en naar je favoriete film kijken – alles gebeurt achter een beeldscherm.

Beeldscherm

Ook onze kinderen zitten regelmatig achter een schermpje voor school of voor de fun. Het is bekend dat lang naar een beeldscherm kijken niet gezond is, vooral voor jonge ogen. Nieuw onderzoek onthult een schadelijk effect van langdurig schermgebruik van kinderen.

Het onderzoek

Volgens een nieuwe studie in Engeland is het percentage kinderen van 13 tot 16 jaar dat een bril nodig heeft in minder dan tien jaar bijna verdubbeld. De onderzoekers zeggen dat 35 procent van de 13 tot 16 jarigen een bril nodig had in 2018 ten opzichte van 20 procent in 2012. Tweederde van die kinderen kreeg de diagnose bijziendheid. Uit het onderzoek blijkt dat kinderen gemiddeld 26 uur per week doorbrengen achter een beeldscherm.

Effect op de ontwikkeling van ogen

De ogen van kinderen blijven groeien tot in de vroege volwassenheid. Het blauwe licht van een beeldscherm is schadelijk voor ogen, voornamelijk voor kinderen. Naarmate je ouder wordt fungeert de lens in je oog als filter. Bij kinderen is dit filter nog niet aanwezig en gaat het beeldschermlicht rechtstreeks naar de achterkant van het oog. Er is een verband tussen beeldschermtijd en het ontwikkelen van bijziendheid zoals bovenstaand onderzoek toont. Redenen dat de ogen van kinderen steeds meer worden belast zijn het feit dat de beeldschermen steeds kleiner worden, kinderen beeldschermen dicht bij hun gezicht houden en steeds langer achter een beeldscherm zitten. Naast een schadelijk effect op de ogen, komt uit onderzoek naar voren dat (langdurige) beeldschermtijd hersenontwikkeling belemmert en je slaappatroon negatief beïnvloedt.

Wat kunnen we doen als ouders?

Onderzoekers bevinden zich nog in een vroeg stadium van het begrijpen van de langetermijneffecten van schermtijd op kinderen. De volgende tips worden door experts aangeraden om een schadelijke effecten zoveel mogelijk te voorkomen:
– Beeldschermtijd beperken: Moedig je kind aan om zich zonder beeldscherm te vermaken. Het kan goed zijn om regels op te stellen, zodat je kind weet hoeveel minuten per dag hij de tablet, laptop of televisie mag gebruiken. Bijvoorbeeld een kwartier voor kinderen tot 6 jaar, een uur voor kinderen tot 12 jaar en 2 uur voor je tieners.
– 20-20-20 regel: Als je kind bezig is voor school achter de computer of een film kijkt, kun je de 20-20-20 regel aanhouden: elke 20 minuten neem je pauze door 20 seconden lang naar een object op 20 meter afstand te kijken.
– Pauze tijdens lange beeldschermtijd: Wanneer je kind langere tijd achter een beeldscherm vertoeft, zorg dan dat hij iedere 2 uur minimaal 15 minuten pauze neemt.
– Schermhelderheid verlagen: Zorg ervoor dat de schermhelderheid zo laag mogelijk is.
– Regelmatige oogtest: Doordat de achteruitgang van ogen geleidelijk gaat kunnen zowel ouders als kinderen de signalen missen. Het is daarom van belang regelmatig een oogtest te laten doen, bijvoorbeeld ieder jaar.

Lees ook: 4 signalen dat je kind volgens experts moet minderen met beeldschermtijd

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Lang naar een beeldscherm kijken schadelijk voor kinderen? Daar is nieuw onderzoek naar gedaan
Sluiten