Anne Broekman
Anne Broekman Kids 22 mei 2017

Lang voor de spinnerrage: hier speelden wij mee op het schoolplein

Zijn jouw kinderen ook verslaafd aan spinners? Deze hype beleeft as we speak z’n hoogtepunt, maar ook in de 80’s en 90’s waren er speelgoedtrends. Dat je het schoolplein opkwam en ie-de-reen ineens met hetzelfde spul speelde. Weet je nog?

1: Ploppers

De hele klas was plots in de weer met plopper. Het nut? Deze rubberen cupjes draaide je om, plaatste je vervolgens op de grond waarna het ding de lucht in schoot. Maar ineens was er paniek: de ploppers zouden gevaarlijk zijn en zich vacuüm kunnen zuigen op je oogkas. Horrorverhalen over kinderen die voortaan met één oog door het leven moesten deden de ronde. Daarna mocht je ze alleen gebruiken als er een gaatje in zat.

2: Flippo’s

Zelden heb je zo veel en zo snel chips naar binnen lopen werken als tijdens de hoogtijdagen van de Flippo-rage. Je kreeg de schijfjes gratis bij een zak chips, en al gauw was er een levendige spaar- en ruilhandel op het schoolplein. En kennelijk kon je er ook spelletjes mee spelen, maar dat deed eigenlijk niemand.

3: Lolobal

Ondergetekende was er geen ster in, helaas. Maar man o man, wat waren sommige kinderen heer en meester op de lolobal. Soepel sprongen ze over het schoolplein, heen en weer. Tot het ding lek ging natuurlijk.

4: Klaparmband

Je had ze in alle kleuren en maten: de klaparmband. Ik vond het hilarisch. Het ene moment was ie recht, het andere moment sloeg je ‘m om je pols en krulde die zich er als vanzelf omheen. Wat een uitvinding!

5: Slijm

Het nut hiervan ontging me zelfs als kind al, maar toch deed ik – kuddedier als ik ben – volop mee aan deze hype. De hele klas was met potjes slijm in de weer. Slimmeriken maakten hun eigen smurfensnot van afwasmiddel en boterhamzakjes. Ik kan me nog herinneren dat het wel heul lekker voelde om met je handen in dat zachte slijm te graaien. Dit klinkt goorder dan het was, echt.

LEES OOK: 23 modetrends uit de 90’s die nu weer een hit zijn

6: Klittenband vangspel

De ‘rackets’ met klittenband waren felroze en felgroen en je MOEST het spel hebben anders was je leven niet compleet. Ik heb er welgeteld drie keer mee gespeeld want ik was even vergeten dat ik balspellen haat. Maar goed, ik had ‘m dus, en daar draaide het destijds om.

7: Springveer

Met deze rakker speelde je het liefst thuis (want: hoge trap naar boven), maar stiekem nam je ‘m ook mee naar school natuurlijk. Daar liet je ‘m in het trappenhuis naar beneden denderen, of buiten van muurtjes. Dikke lol, tot het onding weer eens in de knoop kwam te zitten.

8: Plakhand

Plots werd je schoolschrift onder je neus weggegrist door het klasgenootje dat voor of naast jou zat. Met behulp van een plakhand, jawel! Hilariteit alom, vooral als je het ding tegen het plafond mikte. Helaas waren ze meestal geen lang leven beschoren omdat er ook ongewenst stof en zand aan bleef plakken.

9: Stickerboek

‘De jongens’ verzamelden voetbalplaatjes, ‘de meisjes’ spaarden stickers van paarden, Barbie of mijn favoriet: Beverly Hills 90210. Doel was om het hele plakboek compleet te hebben. Al je zakgeld ging op aan die zakjes met stickers, en altijd had je één plaatje wel vijf keer dubbel. Ik heb nog nooit zo’n stickerboek vol gekregen. Wie wel?

10: Koosh bal

Hij kriebelde, rolde niet weg (dus je hoefde niet het halve schoolplein over te rennen) en hij kwam in kekke kleuren. Yep, de koosh bal was de bomb. Ik had ‘m trouwens ook als sleutelhanger. Dat jullie het maar even weten.

Snel op ‘record’ drukken als je favoriete numme rop d eradio kwam, om maar een voorbeeld te noemen: 5 dingen van ‘vroegah’ die onze kinderen niet meer kennen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Lang voor de spinnerrage: hier speelden wij mee op het schoolplein
Sluiten