Eva Dusch
Eva Dusch Body 19 augustus 2015

Is langdurig computeren nu schadelijk voor je ogen of niet?

Urenlang achter je computer zitten is ons niet vreemd. Integendeel, het is ons dagelijkse bestaan. En dit blijkt veel slechter voor je ogen dan je zou vermoeden.

Denk even aan je typische werkdag: je checkt ‘s ochtends je e-mails op je telefoon, gaat naar je werk en zit vervolgens urenlang achter je laptop of computer. Voor acht à negen uur loop je alleen maar te staren naar je computerscherm. Dit is geen grapje voor je ogen. Naast die muisarm en kromme schouderpartij, moeten we nu ook onze oogconditie serieus gaan nemen, zeggen doktoren.

Computerogen

Het is zelfs zo ernstig dat er een medische term voor in het leven is geroepen: Computer Vision Syndrome, ofwel: computerogen. De symptomen: droge, pijnlijke en jeukerige ogen.’Dit wordt veroorzaakt door te weinig knipperen’, volgens Robert Latkany, een oogarts uit New York. En het gaat niet alleen om computers, maar alles waar je lange tijd naar staart en waarbij je weinig knippert. Als je niet veel knippert, loop je niet alleen risico op droge ogen en infecties, maar ook op cornea-erosie, een moeilijke naam voor beschadiging van de oppervlakkige laag van het hoornvlies.’ Ook vermoeide ogen is iets wat we steeds vaker horen; je oogspieren moeten zich meer en langer inspannen wanneer je naar je laptop kijkt.

Neem een break

Oogartsen raden de 20-20-20 regel aan. Kijk elke 20 minuten, 20 seconden lang naar een voorwerp op een afstand van 20 “feet” (=6 meter). En knipper lekker overdreven. Een andere optie is om elk half uur je ogen 20 seconden helemaal te sluiten, dit onderbreekt je concentratie en het staren, waardoor je meer met je ogen zult gaan knipperen.

Nu is dit niet een bericht om bij in de stress te schieten of je laptop voor eeuwig dicht te klappen. Maar maak je veel uren achter een computerscherm en heb je regelmatig last van droge en branderige ogen, download eens de app EyeLeo (Windows) en Coffee Break (Mac). Of pak het aan op de old fashioned manier en plak een post-it op je scherm ‘knipperen’. En helemaal ideaal: knipoog wat vaker naar die leuke collega.

Rode ogen na het zwemmen? Dat komt dus niét door chloor (je wilt niet weten waardoor wel)>

Reageer op artikel:
Is langdurig computeren nu schadelijk voor je ogen of niet?
Sluiten