Langer leven? Drink elke dag koffie!

Een bakkie troost heeft niet de allerbeste reputatie. Jammer en onterecht, want uit nieuw onderzoek blijkt dat je door koffie te drinken langer leeft. Hoef je je meteen minder schuldig te voelen om jouw dagelijkse latte macchiato.

Goed nieuws

Fervente koffiedrinkers voelen zich soms slecht over deze gewoonte – cafeïne zou immers slecht voor je zijn. Maar een artikel in de Volkskracht werpt een ander licht op deze kwestie. De krant schrijft over twee grote Europese en Amerikaanse onderzoeken, die onlangs zijn gepubliceerd in het vakblad Annals of Internal Medicine. En deze studies brengen goed nieuws aan alle liefhebbers van een bakkie leut.

LEES OOK: 4x waarom koffie een wondermiddel is voor je huid

Langer leven met koffie

De onderzoeken werden grondig aangepakt. De wetenschappers vroegen de deelnemers hun koffiegebruik door te geven, waarna ze de Europese proefpersonen zestien jaar volgden. De Amerikaanse koffiedrinkers werden twintig jaar gemonitord. De onderzoekers hielden bij hoeveel deelnemers overleden en aan welke aandoening en koppelden deze gegevens aan de hoeveelheid koffie die ze hadden gedronken. En wat blijkt? Koffiedrinkers lopen vooral minder risico op hart- en vaatziekten en op aandoeningen van het spijsverteringsstelsel. Daar blijft het niet bij. Ook de kans op diabetes, bepaalde vormen van kanker en nierziekten wordt verkleind dankzij het drinken van een paar koppen koffie per dag.

Geen medicijn

Ook werd het bloed van veertienduizend deelnemers geanalyseerd. Hieruit bleek dat koffiedrinkers een gezondere lever hebben en minder ontstekingsstoffen in hun bloed hebben. Het is nog onbekend waar nou precies de beschermende werking vandaan komt. Wel weten we dat koffie bomvol polyfenolen zit, stofjes die de gezondheid kunnen bevorderen. Voordat je nu met gestrekte draf richting Senseo-apparaat gaat: de Amerikaanse onderzoekers waarschuwen er wel voor dat koffie geen medicijn is. Alles met mate, kortom.

Voor als het een dagje regent in de zomervakantie: DIY met je dochter: supereasy koffiekoppen maken met nagellak

Reageer op artikel:
Langer leven? Drink elke dag koffie!
Sluiten