Janne Vogel
Janne Vogel Kids 17 nov 2018
Leestijd: 2 minuten

Op latere leeftijd zwanger worden? Volgens onderzoek worden je kansen in de toekomst vergroot

Wil jij pas kinderen wanneer je écht helemaal bent gesetteld en het gevoel hebt dat je er klaar voor bent? Maar voel je ondertussen je biologische klok tikken en ben je bang dat dit gevoel niet op tijd komt? Goed nieuws: vrouwen die op relatief late leeftijd zwanger willen worden, hebben volgens onderzoek binnenkort een grotere kans.

Het is over het algemeen bekend dat later in je leven kinderen krijgen risico’s met zich mee kan brengen. Al vanaf 35 jaar wordt voor vrouwen de kans op onvruchtbaarheid, een miskraam of afwijkingen bij het kindje groter. En wanneer je de 40 aantikt, fabuleus en wel, vergroten de kansen alleen maar meer.

Onderzoek

Maar: er is hoop. Een onderzoek van de Universiteit van Edinburgh vond uit dat het gebruik van een DHEA hormoon bij ‘oudere’ vrouwen de kans op nesteling van een vruchtbaar eitje in de baarmoeder kan vergroten. En dat zou weleens een echte game-changer kunnen zijn voor iedere vrouw die gewoon nog niet zo vroeg toe is aan kinderen.

Hormoon DHEA

De kans dat een vruchtbaar eitje zich succesvol in de baarmoeder nestelt wordt kleiner naarmate je ouder wordt. Volgens de onderzoekers komt dit door het hormoon DHEA, dat je lichaam steeds minder aanmaakt wanneer de jaren verstrijken. De baarmoeders van vrouwen met dit hormoon behandelen zou magisch kunnen werken en ervoor kunnen zorgen dat de eitjes weer vrij spel hebben.

Een bevrucht eitje zal zich alleen in de baarmoeder nestelen wanneer de omstandigheden precies goed zijn. En bij het precies goed maken van de omstandigheden (in de cellen etc.) zou DHEA een grote rol kunnen spelen.

Veelbelovend

Het klinkt geweldig, maar er zijn nog heel wat onderzoeken en tests nodig voor er ook echt behandelingen zullen komen. De onderzoekers zijn tot nu toe heel enthousiast en vinden de studie veelbelovend. Als dit een ding wordt, is dat héél goed nieuws.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Babble.com

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Op latere leeftijd zwanger worden? Volgens onderzoek worden je kansen in de toekomst vergroot
Sluiten