Redactie
Redactie Kids 23 oktober 2016

Later naar school of eerder naar bed?

Het woord ‘ochtendhumeur’ is niet voor niets uitgevonden. Denk er maar over na: er bestaat geen woord voor iemand die ‘s avonds niet op z’n best is, toch? Logisch: het kost nou eenmaal tijd om na een lange, diepe slaap weer op gang te komen.

Dat geldt niet alleen voor volwassenen, maar ook voor kinderen. Volgens onderzoek zijn tieners en pre-tieners de mensen die gemiddeld de meeste slaap tekortkomen. Het gevolg: veel kinderen zitten het eerste uur slaperig en chagrijnig in de klas. En daarom voerde een aantal lagere en middelbare scholen in Amerika een interessant experiment uit: ze lieten kinderen uitslapen om te kijken wat voor effect dat had op de sfeer en hun prestaties.

Amerikaanse vroege vogels

Allereerst een kanttekening: in Amerika beginnen lagere en middelbare scholen eerder dan in Nederland. Waar onze schoolbel ‘pas’ om 8.30u gaat, is dat voor Amerikaanse lagere scholen iets eerder (8.15u), maar voor veel middelbare scholen begint het eerste uur zelfs vaak al om 7.30u. Tijdens het experiment begonnen scholen allemaal 30 minuten later met de lessen, en hielden logischerwijs ook iets later op – de meeste een kwartier.

LEES OOK: Moeder legt in een geestig briefje aan school uit waarom haar dochter te laat kwam

Het resultaat was voor iedereen positief, zowel voor scholieren als docenten. En niet te vergeten ook voor de ouders, wiens ochtenden er met het half uur tijdswinst een stuk minder stressvol op werden. Er was meer tijd om te ontbijten, om zich klaar te maken voor school en ouders gaven aan het fijn te vinden dat ze kinderen niet meer uit bed hoefden te sleuren en/of tegen ze te moeten te schreeuwen om op te schieten.

Wakkere kinderen presteren beter

Maar naast de logistieke en praktische verlichting was er sprake van nog een groot voordeel: zodra de kinderen op school waren, bleken ze een stuk alerter. Alerte kinderen zijn beter in staat om te luisteren, op te letten en lesstof in zich op te nemen. Kortom: wakkere, alerte kinderen presteren beter.

[source id=”attachment_121417″ align=”none”][/source]

Meerdere middelbare scholen hebben daarom hun starttijd opgeschoven: de bovenbouw start bij die scholen tegenwoordig om 8.45u; de onderbouw moet om 7.55u in de klas zitten. Dat is overigens niet alleen te danken aan dit experiment, maar een trend die al een paar jaar gaande is – onder meer met dank aan de pleitbezorgers van de Start School Later beweging.

Tegengeluiden

Op de beweging is ook kritiek, met name van werkende ouders. Want tja, het is maar de vraag of onze werkgevers het ook zo’n leuk plan vinden dat onze kinderen iets langer uitslapen – en wij dus ook een stief (half) uurtje later op kantoor verschijnen. En dan zijn er ook genoeg mensen die vinden dat onze kinderen gewoon een schop onder hun kont verdienen en dat als ze zo ont-zet-tend moe zijn, vooral een uur eerder naar bed moeten gaan.

De vraag is of we denken dat dit in Nederland ook zou kunnen werken, of dat onze 8.30u starttijd schappelijk genoeg is. Wat denken jullie? Praat mee op Fammes Facebookpagina.

Haha! 24 redenen waarom mijn zoontje vanochtend te laat op school was

Bron hoofdfoto: yoatiendolasaaccenelaula

Reageer op artikel:
Later naar school of eerder naar bed?
Sluiten